Pollenmonsteret er her

Pusteproblemer, konsentrasjonssvikt og sterk kløe er bare noen av plagene som årlig rammer 900.000 nordmenn.

Mange som rammes av pollenallergi kan ikke bevege seg ute. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Mange som rammes av pollenallergi kan ikke bevege seg ute. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bjørkepollensesongen starter nå. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler de som er plaget av bjørkepollen å starte med forebyggende medisiner. Men det er også mye du kan gjøre selv for å forebygge plagene.

Pollenallergi, også kjent som høysnue, rammer en av fire nordmenn. De plages av rennende, hovne og kløende nese og øyne. Og rundt 300.000 rammes så alvorlig at livskvaliteten reduseres betraktelig.

Les også: Pollen ødelegger sexlivet

- Mange kan ikke bevege seg ute, har store vanskeligheter med å puste og er konstant uopplagte på jobb eller i skolen, sier markedskonsulent Torhild Fahle i NAAF til DinSide Helse.

Kraftig spredning- De siste årenes bjørkepollensesong har alle vært unormale sammenlignet med for bare få år siden. Før var det gjerne ett år med kraftig spredning og så fulgte et år med mindre pollenmengder. Østlandsområdet, da Oslo spesielt, har de siste årene alle budt på høye forekomster, sier Tonje Waaktaar Gamst, som er informasjonsansvarlig i NAAF, til DinSide Helse.

Hun sier bjørkesesongen, som starter denne uka, varer i 3-4 uker, men at pollensesongen begynner i februar og strekker seg til ut august. Det er lenger sesong og mer intenst enn for bare ti år tilbake i tid, forklarer hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer