De beste salgskuppene på polet desember 2023

Polsalget: - Et lite kupp

Fredag senkes prisene på 167 varer på Vinmonopolet. Se hvilke du bør kjøpe, og hva du sparer mest på.

DE BESTE KJØPENE: Vi har fått hjelp av sommelier Francesco Marzola til å plukke ut de beste kuppene fra månedens polsalg. Foto: Elisabeth Dalseg
DE BESTE KJØPENE: Vi har fått hjelp av sommelier Francesco Marzola til å plukke ut de beste kuppene fra månedens polsalg. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver måned setter Vinmonopolet ned prisen på en rekke varer.

Det kan det være flere årsaker til; som at et produkt ikke selger like godt som forventet, det må selges ut mens det fortsatt er drikkelig, eller at det skal sluttselges fordi det skal ut av sortimentet.

I fredagens tilbudsliste er det flere gode kupp, skal vi tro Francesco Marzola, vinansvarlig på nyåpnede Ambassaden i Oslo, og tidligere sommelier på Park Hotel Vossevangen. Dette hotellet er kjent for å ha en av verdens beste vinkart, og Marzola er en prisbelønt sommelier, som blant annet ble verdens 16. beste sommelier i år.

- Dette er et virkelig godt kjøp, sier Marzola, og peker på Bibi Graetz Colore, en toskansk rødvin til (hold deg fast): 1500 kroner. På salg. Den er satt ned med 25 prosent, eller 500 kroner.

Ikke fortvil om du mangler vinopptrekker. Med disse enkle knepene får du nemlig korka opp på et blunk. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Johannes Riise Undall. Vis mer

- Den har en ganske stiv pris?

- Ja, men 2020-årgangen har dobbel pris på polet nå. (2995 kroner, red.anm.) Det internasjonale markedet har eksplodert for Graetz-vinene, sier Marzola.

Perfekt til pinnekjøttet

1500 kroner for ei flaske vin er stivt for de fleste, men det er langt fra den eneste vinen som fanger Marzolas interesse.

Forge Cellars Classique Dry Riesling er en amerikansk riesling fra New York state, som er satt ned fra 309 til 199,90.

- Dette er en vin som kan passe fint til julemat, både ribbe og pinnekjøtt, tipser sommelieren.

Et lite kupp

Av alle på listen er det én vin Marzola selv har planer om å kjøpe: Terre del Jabal Etna Rosso fra 2018, som er satt ned fra 320 til 150 kroner. Et lite kupp, skal vi tro sommelieren.

- Når du har mulighet til å teste en Etna Rosso med litt alder, en type vin som kan lagre godt, til 150 kroner? Jeg tror jeg skal kjøpe et par flasker av denne!

For spesielt interesserte

En annen vin, som det kan være en god mulighet til å få smakt på, er en annen Bibi Graetz-vin, Testamatta Bianco, som er satt ned fra 950 til 700 kroner.

Men han advarer at dette er en vin for spesielt interesserte.

- Denne kan nok oppleves som litt sær eller uvanlig for de fleste, det er det jeg vil kalle en «sommeliervin». Men er du nysgjerrig på denne, er dette en god mulighet.

GG-riesling til hyggelig pris

GG står for Grosse Gewächse (GG) og er en tysk betegnelse på vinmarker fra de beste stedene innenfor de beste regionen, og er et ganske trygt kvalitetsstempel. Dessverre koster det også ofte litt mer enn gjennomsnittsnordmannen legger i ei flaske vin.

Hvitvinen Reischgraf von Kesselstatt Josephshöfer GG er nok fortsatt litt over dette nivået, den er satt ned fra 520 til 380 kroner.

- Disse vinene har også god interesse internasjonalt, men her kan du kjøpe en fem år gammel GG til en overkommelig pris. En god mulighet for en vin som begynner å modne, men som fortsatt kan lagres i noen år.

Til boblefesten

Til de store anledningene vil du kanskje legge litt mer i ei flaske musserende vin, men noen ganger vil du kanskje bare at det skal boble over?

Baldi Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut er satt ned fra 190 til 135 kroner.

- Dette er enkle, men greie, festlige bobler, som er fine om du skal ha mange på besøk.

En liten risk

Til slutt et lite tips, men som kan kreve en backupvin, tilfelle den har tippet: Weszeli We Love Pet Nat, en lett perlende, østerriksk vin. Denne er satt ned med 99 kroner, fra 259,90 til 160 kroner.

- Weszeli er en produsent som lager litt mer naturlig pet nat, kan gjerne bli litt grumsete, men til denne prisen kan du ta en sjanse. Det kan også hende at den kan ha mistet boblene, sier Marzola.

- Og dersom vinen ikke er bra, kan du jo levere den tilbake. Det er det som er så bra med polet.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Se alle salgsvarene her:Her sparer du mest, i prosent

En ting er hvor mye vinen er satt ned i kroner og øre: 21 av varene blir mer enn 40 prosent billigere. Det er kanskje her du kan gjøre de virkelig store kuppene, spesielt om du ser en vin du liker?