Flere studier har funnet en sammenheng mellom kjøttinntak og kreft i bukspyttkjertelen, men resultatene har ikke vært konsistente.
Nå tror forskere at kjemiske reaksjoner som foregår når kjøtt blir behandlet kan være ansvarlig for sammenhengen.
- Resultatene tyder på at det er stoffene som tilføres i behandlingen av kjøttet, og ikke innholdet av fett eller kolesterol, som er ansvarlig for sammenhengen, sier forskningsleder Ute Nothlings fra University of Hawaii på Honolulu.
Studien ble presentert på det årlige møtet i den amerikanske kreftforskningsforeningen. 190.000 kvinner og menn på Hawaii og i Los Angeles deltok i studien.
Etter syv år fant forskerne 482 tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen blant deltagerne.
De konkluderte med at konsumering av mye behandlet kjøtt, som pølser, førte til den høyeste risikoen for krefttypen.
De som spiste mest behandlet kjøtt hadde 67 prosent høyere risiko for å utvikle krefttypen sammenlignet med de som spiste minst.
Et kosthold rikt på svinekjøtt og rødt kjøtt økte også risikoen med omtrent 50 prosent, sammenlignet med de som spiste mindre kjøtt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger