Pommes frites kan gi diabetes

Spiser du mye pommes frites? Da risikerer du å utvikle diabetes, viser ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

Du kan utvikle diabetes type 2 ved å spise for mye poteter. Spesielt pommes frites bør du være forsiktig med, ifølge forskere ved Harvard University.

De har studert matvanene til 85 000 amerikanske kvinner, og kom til et urovekkende resultat. Risikoen for å bli syk var betydelig større hos dem som spiste mye poteter og pommes frites. Verst var utsiktene hos de som sleit med overvekt, skriver Reuters Health.

- Det er fornuftig for de som er i risikogruppen å unngå pommes frites, sier forsker og leder av studien, Thomas L. Halton.

Farlige karbohydraterGeneralsekretær i Norges Diabetesforbund, Bjørnar Allgot, er enig. Han fraråder både de med og uten diabetes å spise pommes frites.

- Friterte poteter inneholder mye fett og hurtige karbohydrater, som er uheldig for blodsukkeret. Dessuten er det en kilde til vektøkning, som er den viktigste faktoren for utvikling av diabetes type 2, sier han til Mozon.

Kokte poteter er imidlertid greit i moderate mengder.

- Sammen med mye frukt og grønt, som har gunstige karbohydrater, er kokte poteter i fornuftige mengder helt greit. Linser og bønner demper hurtigheten på blodsukkerstigningen, og er et fint alternativ, mener Allgot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer