- Populært naturlegemiddel kan gi slag

Forskerne bak en ny studie advarer mot urtemedisin.

Naturmiddelet Ginkgo fremstilles av ekstrakter fra det kinesiske treet med samme navn, også kalt "hukommelsestreet".  Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Naturmiddelet Ginkgo fremstilles av ekstrakter fra det kinesiske treet med samme navn, også kalt "hukommelsestreet". Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Pasienter som har stor risiko for hjerneslag og drypp bør nok være forsiktige med å bruke Ginkgo.


I den amerikanske studien som fant sted over en treårsperiode ved Oregon State University, målte forskerne effekten av en daglig dose på tre tabletter av naturlegemiddelet Ginkgo biloba hos 118 menn og kvinner over 85 år. Halvparten av deltakerne fikk Ginkgo biloba mens de øvrige fikk piller med placeboeffekt.

Ginkgo biloba skal virke hemmende på utviklingen av Alzheimers, men er i Norge bare godkjent for å bedre blodsirkulasjonen ved kalde hender og føtter.

Les også: Færre legemidler godkjennes årlig

Sju av deltakerne som inntok legemiddelet fikk slag, mens gruppen som fikk placebopiller ikke ble rammet overhodet. I tillegg ble 21 av deltakerne demente i løpet studien, og av disse hadde sju fått Ginkgo.

- Det er tidligere påvist at Ginkgo påvirker blodet og kan føre til hjerneblødninger og gjøre det vanskelig å stoppe store blødninger under operasjoner. Derfor var det overraskende at slagtilfellene som rammet disse pasientene skyldtes at blodet levret seg og førte til blodpropp, sier leder av studien Dr. Hiroko Dodge til avisen Daily Mails nettutgave.

- Bør være forsiktige

Steinar Madsen er overlege ved avdeling for legemiddelbruk i Statens legemiddelverk. Han er kjent med at Ginkgo kan gi blødningsfare, men er overrasket over at naturlegemiddelet kan føre til blodpropp.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com   Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Dette kan være en tilfeldighet, men pasienter som har stor risiko for hjerneslag og drypp bør nok være forsiktige med å bruke Ginkgo, sier han til DinSide Helse.

Les også: Dette legemiddelet kan erstatte morfin

Videre bør pasienter med høyt blodtrykk, høyt kolesterol, åreforkalkning eller tidligere slag eller drypp, ifølge Madsen være varsomme med naturlegemiddelet.

Han kjenner til to innrapporterte tilfeller om bivirkninger av Ginkgo i Norge siden 2003.

- Det ene var et tilfelle med en kvinne som fikk en ufarlig from for hjerterytmeforstyrrelse samt nedsatt seksuell lyst. Det andre gjaldt en 44 år gammel kvinne som ble tungpustet. Men det er mulig at årsaken til dette var at Ginkgo reduserte virkningen av astmamedisinene hennes, sier han.

Ifølge Madsen er Ginkgo i Norge bare godkjent for å bedre blodsirkulasjonen eksempelvis ved kalde hender og føtter.

- Bruk mot Alzheimer vil ikke kunne bli godkjent for et naturlegemiddel. Denne sykdommen må påvises og følges opp av lege, sier han.

Les også: Pille-rot kan ta liv

Kritisk

Daglig leder i Bransjerådet for naturmidler, Turid Backer, kjenner ikke til studien men stiller seg kritisk til forskningsgrunnlaget.

- Jeg er i utgangspunktet kritsk til det som blir rapportert i denne studien, da den er utført på en gruppe personer i alderen 85 pluss. Brukerne av dette naturlegemiddelet befinner seg normalt ikke i denne aldersgruppen, så jeg synes det er litt vanskelig å ta konklusjonene som trekkes i denne studien seriøst, sier hun.

Backer understreker at det er gjort mye forskning på Ginkgo som har vist positive utslag.

Les også: Advarer mot giftig kosttilskudd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer