- Populært naturlegemiddel kan gi slag

Forskerne bak en ny studie advarer mot urtemedisin.

Naturmiddelet Ginkgo fremstilles av ekstrakter fra det kinesiske treet med samme navn, også kalt "hukommelsestreet".  Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Naturmiddelet Ginkgo fremstilles av ekstrakter fra det kinesiske treet med samme navn, også kalt "hukommelsestreet". Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den amerikanske studien som fant sted over en treårsperiode ved Oregon State University, målte forskerne effekten av en daglig dose på tre tabletter av naturlegemiddelet Ginkgo biloba hos 118 menn og kvinner over 85 år. Halvparten av deltakerne fikk Ginkgo biloba mens de øvrige fikk piller med placeboeffekt.

Ginkgo biloba skal virke hemmende på utviklingen av Alzheimers, men er i Norge bare godkjent for å bedre blodsirkulasjonen ved kalde hender og føtter.

Les også: Færre legemidler godkjennes årlig

Sju av deltakerne som inntok legemiddelet fikk slag, mens gruppen som fikk placebopiller ikke ble rammet overhodet. I tillegg ble 21 av deltakerne demente i løpet studien, og av disse hadde sju fått Ginkgo.

- Det er tidligere påvist at Ginkgo påvirker blodet og kan føre til hjerneblødninger og gjøre det vanskelig å stoppe store blødninger under operasjoner. Derfor var det overraskende at slagtilfellene som rammet disse pasientene skyldtes at blodet levret seg og førte til blodpropp, sier leder av studien Dr. Hiroko Dodge til avisen Daily Mails nettutgave.

- Bør være forsiktige

Steinar Madsen er overlege ved avdeling for legemiddelbruk i Statens legemiddelverk. Han er kjent med at Ginkgo kan gi blødningsfare, men er overrasket over at naturlegemiddelet kan føre til blodpropp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer