Momsgrensa fjernes - frykter pakkekaos

Posten frykter hauger av uavhentede småpakker når 350-kronersgrensen ryker

Posten frykter «svenske tilstander», med berg av uavhentede pakker, når 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel forsvinner.

FRYKTER PAKKEKAOS: 350-kronersgrensen for momsfri netthandel fjernes fra 1. januar 2020. Det frykter Posten kan medføre hauger av uavhentede småpakker som folk ikke vil hente fordi det blir for dyrt i forhold til verdien i pakken. Gorm Kallestad / NTB scanpix
FRYKTER PAKKEKAOS: 350-kronersgrensen for momsfri netthandel fjernes fra 1. januar 2020. Det frykter Posten kan medføre hauger av uavhentede småpakker som folk ikke vil hente fordi det blir for dyrt i forhold til verdien i pakken. Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF blir grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fjernet fra 2020. Dermed må alle småpakker tolles inn, og Posten frykter det vil føre til at folk vil nekte å ta imot det de selv har bestilt, melder NRK.

– Det er klart at hvis du har bestilt noe til under hundrelappen, og vi tar et tollgebyr på 158 kroner, så er du ikke interessert i å hente den pakken, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.

Dinside.no skrev i går om hvordan et billig mobildeksel til 1,45 dollar inklusive frakt fra Aliexpress vil gå fra å koste deg 12,38 norske kroner med dagens regler - til å koste 173,48 kroner med de nye momsreglene.

400.000 uavhentede pakker

Da svenskene fjernet sitt momsfritak i mars, meldte SVT om 400.000 uavhentede pakker som måtte sendes i retur. Det framstår som et skrekkscenario, som Eckhoff vil unngå.

Posten kan bli sittende med innkrevingsjobben, og det foreligger ikke noe konkret forslag til hvordan det kan løses innen et års tid. Høyres Henrik Asheim ser for seg en løsning hvor norsk moms betales rett i nettbutikken, men Eckhoff er skeptisk.

– Vi tror ikke at Norge kan utvikle en egen innkrevingsordning som alle verdens nettbutikker vil benytte, sier pressesjefen.

Han tror likevel det er mulig å finne en løsning innen 2020, men da må reglene endres så Postens håndtering kan bli mer effektiv, mener han.

EU jobber med en elektronisk løsning for fortolling som skal stå klar i 2021.

Elektronisk løsning for fortolling

I en rapport om konsekvensene ved å fjerne momsgrensa, utarbeidet av Oslo Economics for Posten Norge, er nettopp dette om håndtering og fortolling ett av temaene som blir belyst.

Det er i dag gebyrene som står for de største utgiftene ved netthandel fra utlandet, ikke momsen.

Dinside har tidligere skrevet om hovedtrekkene i konsekvensrapporten, hvor vi blant annet skriver at løsningen er nye systemer som er enklere for både fraktselskaper og forbrukere, gjerne selvbetjente, og langt billigere for alle parter.

Når EUs elektroniske fortollingsløsning står klar i 2021, ser rapporten for seg et fortollingsgebyr på bare 30 kroner.

Et slikt system kan føre til svakere nedgang i netthandel fra utlandet – og dermed mer momsinntekter for staten, men mindre inntekter til norske nettbutikker.

«Vi bemerker at elektronisk system for fortolling sannsynligvis vil innføres uansett, enten gjennom et samarbeid med EU eller en tilsvarende løsning» skriver Oslo Economics i rapporten.

De øvrige konsekvensene

Oslo Economics hevder generelt at konsekvensene blir relativt små for både stat og næringsliv, mens du og jeg kan bli taperne, ved en fjerning av momsgrensa.

Foruten utfordringen med fortolling, som må løses, konkluderer rapporten med at en fjerning av momsgrensa vil føre til mindre handel til utlandet, noe mer norsk netthandel, litt flere arbeidsplasser, litt mer penger inn til staten og det kan bli dyrere og dårligere nettbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer