Posten gir seg ikke

Underlig gebyrsaltomortale fra Posten: Bort med 80-kronersgebyret, inn med et nytt ”ekspedisjonsgebyr” på pakker fra utlandet. Forbrukerrådet mener imidlertid gebyret er konkurransevridende, og har klaget Posten inn for ESA.

Publisert

ESA er overvåkningsorganet til EFTA (European Free Trade Association), og skal sikre like konkurransevilkår og likebehandling av personer og foretak i alle de 18 EØS-landene.

Bakgrunnen er at Forbrukerrådet mener det nye gebyret hindrer fri konkurranse: Det gjør DVD-filmen du vil bestille fra nettbutikken i England så dyr at du heller bestiller den i en norsk nettbutikk. Ergo: Gebyret favoriserer norske nettbutikker, og du kan ikke nyte godt av de lave prisene i utlandet.

- ESA kan innlede en formell overtredelsessak mot Posten, og har myndighet til å bringe saken inn for EFTA-domstolen. Vi er spent på tilbakemeldingen, og forventer svar innen et halvt år, sier førstekonsulent Ann-Kristin Aase i Forbrukerrådet.

En alternativ hake

Det statlige forbrukerorganet har tidligere vært svært kritisk til Postens fortollingsgebyr på 80 kroner. Deres argument er at arbeidet med fortollingen allerede er betalt! Nettbutikken har betalt det gjennom porto og andre fraktomkostninger, du gjennom merverdiavgift på hele totalsummen.

Fram til mars i fjor var importvarer fritatt for toll og avgifter. Da påla Finansdepartementet 23 prosent moms på varer fra utlandet. Posten fulgte opp med avgiften på 80 kroner for arbeidet med fortollingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer