Posten redd folk ikke vil hente pakker når nye momsregler trer i kraft

Fra nyttår oppheves 350-kroners grensa på matvarehandel fra utlandet. Posten frykter at folk ikke vil hente pakker når de oppdager at de må betale toll og moms.

Posten frykter at folk ikke vil hente pakker når de oppdager at de må betale toll og moms. FOTO: NTB scanpix
Posten frykter at folk ikke vil hente pakker når de oppdager at de må betale toll og moms. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

De nye reglene som gjelder fra 1. januar, betyr at du må betale merverdiavgift og toll når du kjøper mat og drikke fra utlandet. Kosttilskudd er også definert som næringsmiddel.

Fram til nyttår kan privatpersoner importere næringsmidler for inntil 350 kroner (inkludert frakt) uten å betale avgifter.

Frykter svenske tilstander

– Posten er den største speditøren, og vi er redd for at mange lar være å hente pakkene sine dersom de ikke kjenner til at regelverket er endret. Det skjedde i Sverige da et lignende avgiftsfritak ble fjernet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Allerede for ett år siden skrev Dinside om at Posten fryktet pakkekaos. Den gang uttalte Eckhoff at de fryktet svenske tilstander:

Da svenskene fjernet sitt momsfritak i mars, meldte SVT om 400.000 uavhentede pakker som måtte sendes i retur. Det var et skrekkscenario som Eckhoff uttalte han ønsket å unngå.

Koster 299 kroner

Dersom du handler næringsmidler fra en nettbutikk som ikke ordner fortolling for deg, vil Posten gjennomføre en ordinær fortolling.

Dette koster 299 kroner fra 1. januar.

Noen nettbutikker har tilpasset seg de nye reglene og foretar fortolling på vegne av kundene. Da vil avgiftene inngå i kjøpesummen, og varene kan importeres til Norge uten ytterligere avgift for forbrukeren.

Posten oppfordrer kunder til å spørre i nettbutikken dersom man er i tvil om hva som gjelder.

FAKTA: 350-kronersgrensen

Tidligere har varer med verdi under 350 kroner vært fritatt fra avgifter og toll. Regjeringen har foreslått å fjerne dette avgiftsfritaket i 2020. Det betyr at du må betale merverdiavgift og eventuelle andre avgifter fra første krone.

Det er foreslått at 350-kronersgrensen fjernes i to trinn:

  • Fra 1.1.2020 fjernes avgiftsfritaket for næringsmidler og særavgiftspliktige varer.
  • Fra 1.4.2020 er det lagt opp til å fjerne avgiftsfritaket fra andre varer. Næringsmidler er for eksempel mat, godteri, brus, helsekost eller andre kosttilskudd, proteinpulver, krydder eller te.

Kjøper du disse varene over nett, må du fra 1.1.2020 betale merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll for varene fra første krone. Avgiftene vil bli ilagt når varene ankommer grensen til Norge. Det betyr at varer som er bestilt før 1.1.2020 også kan bli avgiftsbelagte.

(Kilde: Posten)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer