Poteten slår tilbake

- Fedon tar feil, mener forsker ved Universitetet i Bergen, som anbefaler mindre mat og mer trening for å gå ned i vekt.

Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning på poteter fra Universitetet i Bergen avslører at lavkarbohydrat-diettene som blant annet Fedon Lindberg markedsfører ikke virker.

Diettene påstår at en reduksjon av karbohydratinntaket med 40 til 60 prosent vil føre til lavere utskillelse av insulin og dermed fettreduksjon.

Nå viser forskning gjort av medisinstudent Bhupinder Jassal ved Universitetet i Bergen har gjort at insulinnivået ikke påvirkes av en slik diett.

- Studiene viser at det overhodet ikke skjer en endring i insulinnivået ved en slik endring i kostholdet, forteller Jassal til BA.

Jassals forskning viser at du ikke blir slank av å kutte ut karbohydratrike matvarer som brød og poteter.

- Lindberg mener en diett bestående av 30 prosent proteiner, 30 prosent fett og 40 prosent karbohydrater vil redusere vekten din ved at du får lavere insulinutskillelse. Dette er det altså ikke grunnlag for å hevde. Reduserer du karbohydratinntaket helt ned i 15 prosent, er det heller ikke merkbare forskjeller i vekten - med mindre du samtidig reduserer kaloriinntaket, sier Jassan til BA.

Han mener grunnen til at noen blir slanke av denne typen dietter er at man får et fokus på den totale mengden mat man får i seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer