Potetens gode egenskaper

Fedon-bølgen har gitt poteten et dårligere rykte i det siste. Det er ikke fortjent, mener lege og urtemedisiner Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Den kom til Europa tidlig på 1600-tallet, men først på 1800-tallet ble den en viktig del av kostholdet vårt og fikk en rask utbredelse. Den er en av våre viktigste næringsmidler, men har også hatt utstrakt medisinsk bruk. Frisk saft av potet, eller friskt potetskall har vært brukt utvendig for å roe smertefulle ledd, for hodepine, hudutslett, munnsår, brannsår og hemoroider. Mest har den vært brukt innvortes i behandling av magekatarr med for mye syre, samt mavesår.

Om PlantenPotetplanten (Solanum tuberosum) tilhører nattskygge-familien og stammer opprinnelig fra Chile, Bolivia og Peru. Den kan bli omkring en meter høy, har hvite eller purpurfargede blomster, grønne bær og store underjordiske stengelknoller som er selve poteten. Dyrker man poteter, skal de hyppes når potetgresset kommer opp, for å dekke stengelknollen eller selve poteten, slik at den ikke utsettes for sollys og blir grønn. Grønne poteter inneholder mer av giftstoffet solanin.

Tradisjon og historiePoteten kom til Europa tidlig på 1600-tallet, men først på 1800-tallet ble den en viktig del av kostholdet vårt. Den er en av våre viktigste næringsmidler, men har også hatt utstrakt medisinsk bruk. Frisk saft av potet, eller friskt potetskal har vært brukt utvendig for å roe smertefulle ledd, og mot hodepine, hudutslett, munnsår, brannsår og hemoroider. Mest har den vært brukt innvortes i behandling av magekatarr med for mye syre, samt magesår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer