Presses ut av boligmarkedet

Kan ramme unge og innvandrere i særlig grad.

Mangler du egenkapital er det vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Med nye retningslinjer fra Finanstilsynet kan det bli enda verre. Foto: Colourbox.com
Mangler du egenkapital er det vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Med nye retningslinjer fra Finanstilsynet kan det bli enda verre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finanstilsynet vil med nye retningslinjer stille strengere krav til hva som regnes som et godt sikret lån. Hensikten er at bankene skal bli mer robuste for å møte eventuelle kriser i fremtiden. Kort fortalt må bankene må bygge opp mer egenkapital selv, og dermed blir det dyrere å drive bank.

De foreslåtte retningslinjene for bankene kan både føre til høyere boliglånsrenter for alle, og samtidig gi mindre tilgang til lån for personer med liten egenkapital. DNB har allerede bedt kundene forberede seg på renteoppgang

– Dette vil skape et klasseskille i boligmarkedet, der de som ikke får hjelp hjemmefra blir stående utenfor. Spesielt unge og innvandrere vil få problemer med å komme seg inn på markedet, advarer Baard Schumann, administrerende direktør for børsnoterte Selvaag Bolig ASA.

Les også: Finanstilsynet fraværende der de trengs mest

For strenge krav

Finans Norges første reaksjon på det nye forslaget er at kravene synes å være for strenge i forhold til den risikoen som tradisjonelt ligger i boliglån. Mislighold på boliglån i Norge ligger svært lavt.

– Ingen er tjent med et boligmarked som kollapser, og Finans Norge forstår myndighetenes behov for å gjøre bankene mer robuste i forhold til størrelsen på norske husholdningers gjeld. Våre analyser tilsier imidlertid at det ikke er noen fare for boligboble i det norske markedet nå. Vi mener at boligprisene lar seg forklare. Innvandring og tilflytting til sentrale strøk skaper høy etterspørsel etter boliger og presser dermed prisene opp, men vi kan selvfølgelig ikke utelukke at prisene vil falle, sier Jan Digranes, direktør i Finans Norge til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer