Prevensjon forebygger kreft

Det er ikke mange som vet det, men prevensjonsmiddelet hormonspiral virker forebyggende mot livmorkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Prevensjon forebygger kreft Det er ikke mange som vet det, men prevensjonsmiddelet hormonspiral virker forebyggende mot livmorkreft.

Det viser studier gjort ved Universitetssykehuset i Tromsø. Legemiddelselskapet Schering, som har den eneste hormonspiralen på det norske markedet, gleder seg over resultatene.

De er likevel bekymret over at kun 11 prosent av kvinner vet om hormonspiral og bare 4 prosent i den rette aldersgruppen bruker prevensjonsmiddelet.

I gårsdagens utgave av Nordlys kunne vi lese at hvert år får 2500 norske kvinner forstadiet til livmorkreft. Over halvparten av disse fjerner livmoren.

Studiene som er gjort av professor Anne Ørbo sammen med overlege Anne Beate Vereide ved Universitetssykehuset i Tromsø viser at symptomene på sykdommen forsvinner raskt ved brukav hormonspiral.

Hjørdis Jølsum i Schering gleder seg over funnene og mener dette kan være et gjennombrudd for bruk av hormonspiral.

I følge i en undersøkelse Schering fikk gjort tidligere i år vet bare 11 prosent av norske kvinner om denne prevensjonsmuligheten, og bare 4 prosent av kvinner mellom 25-39 år oppgir at de bruker hormonspiral. Til sammenligning oppgir 12 prosent at de bruker vanlig spiral som ikke har denne positive bieffekten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer