Prevensjon forebygger kreft

Det er ikke mange som vet det, men prevensjonsmiddelet hormonspiral virker forebyggende mot livmorkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Prevensjon forebygger kreft
Det er ikke mange som vet det, men prevensjonsmiddelet hormonspiral virker forebyggende mot livmorkreft.

Det viser studier gjort ved Universitetssykehuset i Tromsø. Legemiddelselskapet Schering, som har den eneste hormonspiralen på det norske markedet, gleder seg over resultatene.

De er likevel bekymret over at kun 11 prosent av kvinner vet om hormonspiral og bare 4 prosent i den rette aldersgruppen bruker prevensjonsmiddelet.

I gårsdagens utgave av Nordlys kunne vi lese at hvert år får 2500 norske kvinner forstadiet til livmorkreft. Over halvparten av disse fjerner livmoren.

Studiene som er gjort av professor Anne Ørbo sammen med overlege Anne Beate Vereide ved Universitetssykehuset i Tromsø viser at symptomene på sykdommen forsvinner raskt ved bruk
av hormonspiral.

Hjørdis Jølsum i Schering gleder seg over funnene og mener dette kan være et gjennombrudd for bruk av hormonspiral.

I følge i en undersøkelse Schering fikk gjort tidligere i år vet bare 11 prosent av norske kvinner om denne prevensjonsmuligheten, og bare 4 prosent av kvinner mellom 25-39 år oppgir at de bruker hormonspiral. Til sammenligning oppgir 12 prosent at de bruker vanlig spiral som ikke har denne positive bieffekten.

Hva er hormonspiral?
Hormonspiral består av et T-formet innlegg som avgir minimale doser av et hormon som heter levonorgestrel direkte i livmoren. Frigjøring av dette hormonet påvirker både sædcellenes fremkommelighet og bevegelsesevne, ved at slimet i livmorhalsen blir tykt og ugjennomtrengelig, og forhindrer dessuten at en befruktet eggcelle fester seg i livmoren.

Mozon.no, 16.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer