Priseksplosjon: - Veldig uheldig

- Har hatt en prisvekst på 55 prosent fra 2015.

NEDTUR: Prisene på fisk fortsetter å øke. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NEDTUR: Prisene på fisk fortsetter å øke. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fisk og sjømat er blant matvarene som har økt mest i pris under dyrtida, melder Bergensavisen. Avisa omtaler den siste økningen som en «priseksplosjon» på fisk.

- Prisøkningen de siste åra har vært eksplosiv. Inn i 2023 har prisene på sjømatproduktet hatt en prisvekst på 55 prosent fra 2015, viser ferske tall fra Flesland Markedsinformasjoner, skriver avisa.

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, mener at mange ikke har råd til å følge kostrådene med dagens priser.

- Det er veldig uheldig at det vi bør spise mer av, blir så dyrt at folk må velge det bort. Da blir det fort heller ferdigprodusert mat som ofte har mye salt og fett framfor rene råvarer, som laks og torsk. På sikt går det ut over helsa vår at det usunne blir valgt foran det sunne, forteller hun til DinSide.

Generalsekretæren mener at alle skal ha råd til å velge sunn mat.

- Med dyrtida vi er i, trenger vi politisk hjelp til å få ned prisene. Flere andre land, som Spania og Portugal, har kuttet i momsen for å få de viktige hverdagsvarene billigere. Nasjonalforeningen for folkehelsen mener vi må gjøre det samme her, for å møte den krevende situasjonen.

Nordmenn spiser mindre fisk

Forrige uke skrev NTB at nordmenn ikke har spist så lite fisk og skalldyr siden 2003.

- Vi ser at det er sjømatprodukter som øker mest i pris som folk kjøper mindre av, fortalte Sjømatrådets administrerende direktør, Christian Chramer, til NTB.

Nye tall viser også at i løpet av de to siste tiåra har konsumet aldri vært lavere enn det er nå. NTB skrev at nordmenn i 2003 spiste i snitt 21,22 kilo sjømat, mens i fjor var tallet 18,96 kilo. Det gir en nedgang på nesten 10,65 prosent.

- Det er alvor når forbruket faller på den måten, men ikke overraskende. Pris er noe av det aller viktigste for hva vi velger å handle. SIFO meldte nylig at bare halvparten av norske husholdninger har en trygg økonomi. Med så mange som er økonomisk sårbare og som frykter for neste regning, er det ikke så rart at de går forbi kjølekassa med fisk til 300 kroner kiloen, mener Gerhardsen.

Sunne matvarer øker mest i pris

Også Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks fra mars viste at fisk økte mye i pris. Hele ni av de ti matvarene som har økt mest i pris er sunne matvarer, og i tillegg fant man tre fiskesorter på topplista:

Fersk laks og ørret økte med 33,5 prosent fra mars 2022 til mars 2023, mens fersk torsk økte med 22,9 prosent og fryst laks økte med 20,1 prosent.

Konsumprisindeksen viste også at annen fryst fisk økte med 11,6 prosent og annen fersk fisk med 5,9 prosent.

- Folk velger å handle mat ut ifra pris og smak. Disse to faktorene har en direkte sammenheng og vi vet allerede at nordmenn spiser langt mindre fisk enn anbefalt, og at trenden har gått nedover siste åra. Det er helt klart at denne prisutviklingen vil være negativ for å klare å snu denne trenden. For noen fører det gjerne til at fisk blir nedprioritert når man handler, fortalte ernæringsfysiolog Marte Ulltang til DinSide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer