Prisen for populariteten

Mange tenåringer drømmer om popularitet. Nå viser det seg at det ikke bare er positivt.

Publisert
Sist oppdatert

Populære tenåringer tar flere farlige sjanser enn andre, viser en studie publisert i tidsskriftet Child Development.

Viktig med popularitetForskerne studerte 185 tenåringer i ett år. Deltakerne besto av 87 gutter og 98 jenter fra ulike kulturer.

- Popularitet hos jevnaldrende viste seg å spille en stor rolle tidlig i oppveksten, skriver forsker Joseph Allen fra University of Virginia i studien, i følge WebMD.

Populære tenåringer er ofte trendsettere som resten av elevene ser opp til. Spørsmålet Allen stiller er om popularitet avhenger av de andre og hva som skal til for å få og beholde populariteten.

Alkohol og narkotikaDe populære tenåringene fikk større respekt av medelevene, og deres sosiale ferdigheter var sterkere enn hos resten av elevene. De hadde dessuten et bedre forhold til mødrene sine og de nærmeste vennene. I tillegg var de mindre fiendtlige enn de mindre populære.

Til tross for de mange positive effektene populariteten ga, var det også mange negative konsekvenser. De populære hadde økt misbruk av alkohol, stoffmisbruk og småkriminalitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.