Matvarepriser:

Prisen til himmels

Råvaremangel fører til en voldsom prisøkning på enkelte varer i norske butikker.

ØKER: Prisen på paprika har skutt i været. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
ØKER: Prisen på paprika har skutt i været. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Værforholdene i Sør-Europa og Nord-Afrika byr på utfordringer for norske matbutikker.

Snø, kulde, regn og hetebølger har nemlig ført til mindre tilgang på frukt og grønt - noe som igjen har resultert i at prisene har skutt i været.

- Det er trøblete i hele Europa nå, sier daglig leder i Interfrukt, Asbjørn Hauane til DinSide.

50 prosent økning

Blant grønnsakene det er mangel på i norske butikker - og som har økt kraftig i pris - er paprika.

Nordmenn som nå legger paprika i handlekurven, må nå bla opp 89,90 kroner kiloen. Det er hele 50,08 prosent - eller 30 kroner - dyrere enn i 2021. Det kommer fram av Nettavisens pristest, som viser at paprikaen den gang kostet 59,90 både på Rema 1000 og Kiwi.

- Først var det mye regn, deretter hetebølge og inntil nylig nattefrost. Det har ført til en krevende periode for enkelte grønnsaker, deriblant noe mindre tilgang på tomat og paprika, men vi har klart å dekke 80-90 prosent av behovet. Det har tidvis også vært sterk vind over Gibraltarstredet, noe som har skapt forsinkelser for båttrafikken med paprika og tomat, sier Pia Gulbrandsen til DinSide.

Hun er kommunikasjonsdirektør i Bama Gruppen, som leverer frukt og grønnsaker til dagligvarebutikkene i Norgesgruppen, som inkluderer Kiwi, Meny, Spar og Joker, samt til Rema 1000.

Hauane understreker at det ikke er uvanlig at butikkene endrer prisene i tråd med tilbudet.

- Tilbud og etterspørsel henger gjerne sammen. Når det er mangel på en vare, er det derfor ganske vanlig at prisene også stiger, sier den daglige lederen i Interfrukt til DinSide.

Tror på bedring

Værforholdene i Sør-Europa fører også til utfordringer på andre varer, som tomater, spinat, rucola og bær. Men da DinSide besøkte Rema 1000, Kiwi, Spar og Joker i Oslo sentrum mandag, var spesielt paprikamangelen synlig.

Alle butikkene hadde få - eller ingen - røde paprikaer igjen i grønnsakavdelingene.

Men til tross for flere utfordringer, tror importørene at markedet vil stabilisere seg i tida som kommer.

TOMT: Flere av butikkene i Oslo sentrum var tomme for paprika mandag formiddag. Foto: Anette Beckhaug / Dagbladet
TOMT: Flere av butikkene i Oslo sentrum var tomme for paprika mandag formiddag. Foto: Anette Beckhaug / Dagbladet Vis mer

- Vi fortsetter å gjøre alt vi kan for å få grønnsaker til Norge. Men dessverre er det dyrt for tiden. Både for oss, butikkene, og lommeboka til folk. Det er likevel viktig å huske på at grønnsaker fortsatt er noe av det billigste og sunneste vi kan spise. Vi tror på bedret tilgang til paprika i tiden som kommer, og etter hvert som drivhusproduksjonen i Nederland tar seg opp, sier Gulbrandsen til DinSide.

Hauene tror også at både tilgangen og prisen vil gå tilbake til normalt - men understreker at det vil ta en måned eller to.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer