Bolig- og leiepriser for mai 2021

Prisene fortsetter å øke mange steder

Det er spesielt to byer som drar opp landsgjennomsnittet for leiepriser.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er som skal kjøpe din første bolig. I saken under kan du lese om hvordan bolig- og leieprisene utviklet seg i den siste vårmåneden. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snitt kostet det 10 369 kroner å leie en bolig i Norge i mai - som er 0,1 prosent lavere enn i rekordmåneden april, men fremdeles hele 4,5 prosent høyere enn mai i fjor, viser Husleie.no sin ferske indeks.

Det var i mars Husleie.no for første gang målte en snittleiepris på over 10 000 kroner for Norge som helhet, og det i en måned som vanligvis blir ansett for å være stille i leiemarkedet.

Ifølge SSB har det aldri tidligere i historien vært flere leietakere i Norge - hele 962 414 nordmenn leier nemlig nå.

To byer drar opp snittet

Når det gjelder hva som drar landsgjennomsnittet for leiepriser ytterligere opp i mai, er det økt etterspørsel i Stavanger og Trondheim som påpekes av leieportalen.

- Spesielt har det vært stor etterspørsel etter treroms leiligheter i trønderhovedstaden, mens i oljebyen Stavanger var det økt rift om fireroms leiligheter forrige måned, sier daglig leder Kjetil J. Olsen, og legger til:

- Snittleieprisene i Trondheim og Stavanger var henholdsvis 11 143 og 11 875 kroner, som er rekordhøyt. Til sammenlikning var snittleia på 8919 kroner i Trondheim i januar.

Det gir med andre ord en leieprisøkning på hele 24,9 prosent i Trondheim bare på fire måneder.

Ifølge Olsen påvirker prisrekordene i markedet for kjøp og salg av bolig i aller høyeste grad leiemarkedet, selv om veksten på salgsprisene i Norges største by har avtatt noe.

PRIVATLÅN: Vil du kjøpe bolig, men mangler nok sparepenger og/eller lån, kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer

- Studentene vil virkelig slite

Leieprisene i Oslo har økt 5,3 prosent på én måned.

I hovedstaden fortsetter altså leiemarkedet å øke kraftig, og setter nok en gang ny rekord med snittpris på hele 13 297 kroner per måned.

Dette er hele 5,3 prosent høyere enn i april måned, og 4,8 prosent høyere enn mai i fjor.

- I Oslo har det vært sterk vekst i leiemarkedet i mars, april og mai. Nå er det nesten slik at jeg lurer på hvor dette vil ende. Vi ser at prisene i Oslo denne gangen er drevet opp av en uvanlig høy vekst i etterspørselen etter treroms leiligheter, forklarer Olsen.

- De studentene som ikke har sikret seg en leilighet nå før sommerferien, vil virkelig slite med å finne seg noe til en fornuftig pris, fortsetter han.

Boligprisene steg mer enn vanlig

Samtidig som leieprisene øker, viser nye tall fra Eiendom Norge at prisene for å kjøpe bolig steg med ett prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,6 prosent.

- Prisene steg mer i mai enn normalt for denne måneden. Unntaket er Oslo, hvor prisene falt med 0,6 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

- I de mindre byene på Østlandet steg prisene kraftig sist måned, og dette bekrefter de mange rapportene om stor etterspørsel etter bolig i byer som Drammen, Hamar, Fredrikstad, Sarpsborg, Tønsberg, Porsgrunn og Skien, sier Lauridsen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer