Mobilabonnement:

Prisene med liten skrift

Det er her de store prisforskjellene ligger.

STORE FORSKJELLER: På ferie i Thailand er dyreste operatør 100 ganger dyrere enn den billigste på mobildata (med mindre du kjøper datapakke). Vi har sjekket prisene med liten skrift. Foto: Shutterstock / NTB, Montasje: Pål Joakim Pollen
STORE FORSKJELLER: På ferie i Thailand er dyreste operatør 100 ganger dyrere enn den billigste på mobildata (med mindre du kjøper datapakke). Vi har sjekket prisene med liten skrift. Foto: Shutterstock / NTB, Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I utgangspunktet er det ganske lett å sammenligne prisen på de aller fleste mobilabonnement i Norge.

Det vanlige er at du får fri bruk av SMS/MMS og ringeminutter, og det er først og fremst mengden inkludert data som styrer prisen du må betale per måned.

Hvert kvartal sjekker vi disse prisene på Din Side. I september så vi på hvor du får mest for pengene om du betaler 200, 300 eller 500 kroner måneden:

Skjulte kostnader

Men det er jo så mye mer som kan koste med et mobilabonnement. Hva koster det deg å surfe på nettet eller ringe hjem om du er på ferie utenfor Europa, eller på danskebåten? Hva om du trenger et ekstra SIM-kort til nettbrettet eller eSIM til smartklokka? Eller har brukt opp medfølgende datamengde ei uke før ny kvote starter?

Denne gangen har vi sjekket prisene som ikke er er skrevet med like store tall som antall gigabyte og månedsprisen på mobiloperatørens nettsider.

All informasjon er samlet inn fra operatørenes nettsider 1-3. november, med assistanse fra operatørenes kundeservice der vi ikke har funnet tilstrekkelig med informasjon på nett. Og det var faktisk en god håndfull ganger.

Operatørene vi har sjekket er:

 • Chilimobil
 • Fjordkraft
 • Gudbrandsdal
 • Happybytes
 • Ice
 • Norgesenergi
 • Onecall
 • Plussmobil
 • Release
 • Saga
 • Talkmore
 • Telenor
 • Telia
 • Tise
 • Vipps

PS! Alle tabeller under kan sorteres per kolonne ved å klikke på kolonneoverskriften.

Vi gjør oppmerksom på at Aller, som eier Din Side, også eier det nye mobilselskapet PlussMobil.

1. Overforbruk

De fleste mobilabonnementer har såkalt «data rollover», som gjør at det som eventuelt blir til overs av medfølgende mobildata blir med til neste måned, slik at du kan spare opp. De aller fleste har en begrensning som gjør at du kan spare opp inntil like mye som kvota du betaler for. Har du et abonnement med 7 GB data, kan du altså begynne en måned med inntil 14 GB tilgjengelig om du har spart opp fra tidligere måneder.

Unntak:

 • Vipps har ikke noe begrensning på hvor mye data du kan spare opp.
 • Happybytes tilbyr ikke data rollover på sine abonnement.

Andre veien - hva om du bruker opp data før måneden er omme? Da må du enten la være å bruke mobildata frem til neste måned starter eller betale for mer data.

Flertallet av operatørene velger å strupe hastigheten når du har brukt opp kvoten, slik at du unngår å bli belastet for overforbruk med mindre du tar et aktivt valg om det selv, mens taksameteret hos andre begynner å rulle med en gang.

Priser per megabyte overforbruk

La oss først se på de operatørene som ikke struper datatrafikken når du har brukt opp kvota. De fleste av dem skriver at du får SMS-varsel når du har brukt 80% og 100% av kvota, men advarer samtidig om at disse meldingene kan være forsinkede på grunn av tregheter i nettet og at det kun er ment som en ekstraservice.

Samtlige av operatørene lar deg via app/kundesider/kundeservice legge inn en sperre slik at trafikken strupes når medfølgende data er brukt opp, slik at du ikke blir belastet ytterligere. Det er noe vi anbefaler deg å gjøre, men dette er altså ikke aktivert som standard hos disse fire.

Som du ser varierer megabyte-prisen fra 15 øre (PlussMobil) til 99 øre hos to av de andre.

Når du har nådd maksprisen er det litt ulikt hva som skjer. Både Fjordkraft og Saga Mobil struper hastigheten når du har nådd maksprisen, da etter henholdsvis 403 og 510 MB, men Sagas makspris er altså lavest – 199 kroner. Norgesenergi struper hastigheten når du har brukt mer enn 50 prosent ekstra data i forhold til kvoten du betaler for, så der vil det variere med abonnementet hvor mye ekstra data du kan bruke når du har stanget i makspris-taket.

PlussMobil har satt en makspris på 499 kroner, som er høyest. Dette når du etter ca 3,3 GB overforbruk, men operatøren lar deg bruke inntil 50 GB ekstra innen måneden er omme når du har nådd maksprisen og har altså den laveste megabyte-prisen av disse fem.

(Avsnittet er oppdatert etter publisering. Talkmore opplyser om at de har innført datakontroll for alle nye kunder, men erkjenner at informasjonen på nettsidene ikke var helt i henhold alle steder. De er derfor fjernet fra tabellen over.)

Priser for datapakker

I de fleste tilfeller vil du være bedre tjent med å betale for en datapakke om du går tom for data. Her er prisene på de to rimeligste pakkene hos de ulike operatørene:

I tillegg til varierende priser, har operatørene litt ulik praksis på varigheten på disse datapakkene. Hos noen varer de bare ut måneden, og så blir eventuelt ubrukt data borte. Andre har en varighet på 30 dager på pakkene, mens «med i rollover» betyr at eventuelt ubrukte data legges til i rollover-potten og eventuelt blir med over til neste måned.

Husk, dog: Hvis du til stadighet må kjøpe datapakker, vil du sannsynligvis komme bedre ut av det med et abonnement med mer data inkludert.

En liten merknad hos enkelte av operatørene:

 • Happybytes-datapakkene er for deres Flex-abonnementer (som ikke har rollover), der du kan kjøpe inntil 4 x 1 GB for 49 kroner stykket, men eventuelt ubrukt data forsvinner altså når ny måned starter. For deres «Mye data»-abonnement, som gir deg 1 GB hver dag, kan du kjøpe en ekstra gigabyte for 19 kroner som da utløper ved midnatt.
 • Telenor har såkalt «data reload», som enkelt og greit lar deg fylle opp månedskvota igjen for halve månedsprisen. Har du for eksempel et 5 GB-abonnement, som koster 348 kroner hos Telenor, får du nye 5 GB for 174 kroner, der eventuell ubrukt data går med i rollover.
 • Vipps har ikke datapakker, men har du brukt opp data kan du bare oppgradere abonnementet til neste nivå og betale mellomlegget, så får du mer data. Prisforskjellen på 5 GB og 10 GB-abonnementene er for eksempel 50 kroner og fra 10 GB til 20 GB 100 kroner. Ubrukt data går heller ikke ut på dato hos Vipps, og du kan justere abonnementet ned igjen til neste måned.

I våre øyne tilbyr Vipps derfor den beste løsningen av samtlige her.

2. Ekstra SIM-kort

Selv om de fleste av oss bare har én mobiltelefon, kan det i mange tilfeller være kjekt med et ekstra SIM-kort. For eksempel om du har et nettbrett du vil ha på nett uten å dele fra mobiltelefonen, eller en 4G-ruter på hytta.

Mange har dessuten kjøpt seg en smartklokke med mulighet for eSIM, et ikke-fysisk SIM-kort (støttes også av flere mobiltelefoner), slik at man kan besvare samtaler på joggetur uten å ha mobilen i lomma. Dette er det ikke alle operatører som tilbyr.

Her er oversikten:

Det finnes altså to typer ekstra SIM-kort. Et datasimkort får du ikke ringt med, og er da beregnet på enheter uten ringefunksjon (nettbrett, ruter …). Et tvillingkort kan også ringes fra. Streker i tabellen betyr at operatøren ikke tilbyr den aktuelle typen SIM-kort.

Som du ser varierer prisene både på oppstart (engangsbeløp) og månedspris. Vi har merket noen av operatørene med stjerne:

 • Happybytes tar, som eneste operatør, ingenting i månedlig kostnad for tvilling-/datasim, kun et oppstartsgebyr på 30 kroner, men tilbyr dette kun til sine Flex-abonnement, og ikke til mye data/fri data-abonnementene sine (med mest inkludert data). De er også blant operatørene som ikke tilbyr eSIM.
 • Hos Telenor og Telia varierer prisene med hvilket abonnement du har. De tar høyere pris for ekstra SIM-kort om du har henholdvis Telenor Next og Telia X-abonnementene, som er de med mest medfølgende data. Denne duoens ekstra SIM-kort er de dyreste av alle, men det er også bare disse to operatørene som tilbyr eSIM til Apple Watch.

Flere av operatørene som ikke tilbyr eSIM hevder at de jobber med saken - Release, for eksempel, antyder «høsten 2021» som dato for når de får støtte for eSIM. Ice tilbyr eSIM, men bare for et veldig begrenset utvalg smartklokker. Tise tilbyr ikke ekstra SIM-kort i det hele tatt.

3. Bruk av BankID på mobil

Mang en gang logger man på ulike tjenester ved hjelp av BankID på mobil, det være seg på nettbanken, Helsenorge, Altinn, Statens Vegvesen, foreldreportalen på skolen og så videre. For ikke å snakke om når man kjøper noe på nettet.

Her trenger vi egentlig ingen tabell, for det er bare én operatør som tar betalt for bruk av BankID på mobil, og det er Telenor. Operatøren tar 49 øre per melding som sendes, og du kan regne med 2-3 meldinger avhengig av hva du gjør - typisk to for å logge på et sted og tre for å betale.

(På Gudbrandsdal energis «Oppleve»-abonnement, som ikke har inkluderte minutter/SMS/data, koster det riktignok 29 øre å logge på med BankID.)

Vær dog på vakt her, for det som skjer når du logger på med BankID på mobil er i praksis at telefonen sender 2-3 SMS-meldinger. Dersom du befinner deg i et land utenfor EØS (eller på danskebåten, for eksempel), der det å sende SMS ikke lenger er gratis, kan bruk av BankID koste ekstra.

Både Chilimobil, Happybytes, OneCall og Telia fakturerer deg da for 2-3 SMS-meldinger når du befinner deg et sted der SMS ikke er inkludert i abonnementet og vil logge på med BankID på mobil.

Et sparetips der vil i så fall være å bruke BankID-appen i stedet.

4. Bruk utenfor EU/EØS

Så lenge du ferdes innafor EU/EØS' grenser kan du bruke mobilen som om du var i Norge.

Men hva om du beveger deg utenfor? Da varierer det til tider ganske stort hva du må betale for å ringe hjem og fortelle at du har det bra eller snurre en runde igjennom Instagram-feeden.

Vi har sett på fire land som ikke er inkludert i EØS-ordningen: USA, Thailand, Tyrkia og Cuba. De tre første vil vi påstå er ganske typiske feriemål for nordmenn, mens Cuba representerer de høyeste prisene man kommer over, på linje med andre mer eksotiske land.

La oss starte med de forente statene:

Allerede her ser vi høyst ulike priser. Happybytes, Vipps og Tise tar bare 10 øre per megabyte, altså 100 kroner per gigabyte, om du bruker telefonen i USA. I andre enden betaler du 5 kroner megabyten hos Onecall, altså en 50 ganger høyere pris. Heldigvis har OneCall (og andre) datapakker til USA-turen som er priset langt hyggeligere - dem skal vi se på lenger ned.

Men først noterer vi oss også at prisene for å sende SMS varierer stort. Tise tar bare 17 øre og er billigst, mens både Telenor, Telia og Ice alle tar 3,99 kroner - drøye 23 ganger så høy pris. Husk for øvrig at en tekstmelding rommer 160 tegn, og at du sender flere om du skriver lengre enn det. Dessuten tar én emoji inntil 100 tegn, eller da rundt en halv SMS. Kjører du på med ti av dem i en lang melding kan den med andre ord bli veldig dyr.

Happybytes tar bare 60 øre minuttet om du må ringe hjem, mens du må ut med åtte kroner minuttet hos Telia.

Som nevnt tilbyr mange operatører datapakker om du skal til USA. Merk dog at de ikke inneholder hverken SMS eller ringeminutter, så der må du forholde deg til prisene i tabellen over.

Her er datapakkeprisene for USA:

Med datapakker er det brått flere operatører som gir deg en megabytepris på 10 øre, men merk at ingen av dem faktisk slår Happybytes, Vipps og Tise' løpende taksering.

Vi bytter ut Budweiser med Singha - slik ser prisene ut om du ferierer i Thailand:

Mange operatører har like priser i USA og Thailand, men ikke alle. Tise har lagt på fem øre per megabyte her, så Happybytes og Vipps står igjen med hver sin tiøring for megabyten som den laveste prisen. Hos Talkmore kan den prisen ganges med hundre, men også her tilbys datapakker som senker prisen betraktelig.

Hva gjelder SMS er det fortsatt tre operatører som tar fire kroner stykket, mens Gudbrandsdal energi er rimeligst med 25 øre per melding; 1/16 av prisen. Happybytes fortsetter med 60 øre minuttet når du ringer hjem også fra Thailand, men her tar Ice hele 9,38 kroner minuttet - 15 ganger så dyrt.

Så til Thailand-datapakkene:

Igjen kommer du ned i 10 øre per megabyte for de rimeligste pakkene, men allikevel ikke bedre ut enn med Happybytes og Vipps' løpende taksering.

Så tar vi turen til Tyrkia. Her innbiller vi oss at mange tenker at det ligger innenfor EU/EØS, men det gjør det ikke. Og tross geografisk nærhet er prisene faktisk høyere her enn i USA og Thailand.

Bare se her:

Du kan gange Chilimobils 20 øre per megabyte med 50 for å få prisen hos Telenor, men sistnevnte byr heldigvis på en datapakke som får megabyteprisen ned i 50 øre, i det minste.

SMS-prisene hos Telia, Telenor og Ice er fortsatt på fire kroner stykket i Tyrkia, men de rimeligste er ikke lenger like rimelige. Billigst er Tise med 83 øre. Som du ser er det nå flere som tar 5-6-7-8 kroner minuttet for å ringe hjem. Chilimobil er billigst med 1,71 kroner minuttet, mens du må betale ni kroner minuttet hos Release.

Her er datapakkene du får kjøpt om du ferierer i Tyrkia:

Her er det endelig slik at de rimeligste datapakkene gir en lavere megabytepris enn løpende taksering, der både OneCall og Telia har en megabytepris på 10 øre, men som du ser begynner det å bli ganske store forskjeller på megabyteprisen i datapakkene.

Eksotisk ferie? Vi har valgt Cuba, men prisene under vil gjelde flere reisemål som ikke alle i gata har besøkt. Og hold deg fast, for her er prisforskjellene store, og det kan bli fryktelig dyrt å bruke mobilen med «feil» operatør:

Her ser vi altså at Happybytes og Vipps gi deg mobildata til rundt to kroner megabyten, mens andre tar rundt 40 (Ice/Telenor), 99 (OneCall) og til og med 142 kroner (Tise). Vi tør ikke en gang å tenke på hvor dyrt det hadde blitt å se en Netflix-film der og plutselig oppdage at man har glemt å koble seg på WiFi-en på hotellet. Legg også merke til at Chilimobil og Telia ikke tilbyr mobildata på Cuba - kanskje like greit.

Bare Telenor tilbyr datapakker på Cuba, 5 MB for 49 kroner og 50 MB for 499, som da gir en megabytepris på snaue 10 kroner - fortsatt langt fra billigst.

SMS-prisene varierer fra 2,49 (Release) til 8,64 (Chilimobil), og sistnevnte tar, sammen med Tise, nesten 50 kroner minuttet for å ringe hjem. Også der er Happybytes billigst med minuttpris på 9 kroner.

Skal du på ferie utenfor Europa i overskuelig fremtid kan det med andre ord være lurt å sjekke på operatørens nettsider hva det koster å bruke mobilen i landet du skal til og eventuelt sørge for å bytte operatør før du reiser.

5. Bruk på danskebåten

Du skal ikke langt fra kai før det står MCP i statusfeltet på telefonen. Det betyr at du er koblet til satelittnettet Telenor eier, og der er prisene noen helt andre enn dem du får levert fra mobilmastene på land.

Prisene under gjelder da typisk på ferger fra Norge - drar du på cruise i Karibien kan det være helt andre priser som gjelder.

Her har vi ikke fått oppgitt mer enn ringeprisen fra Tise, og det var også flere operatører som ikke hadde god nok informasjon på nettsidene sine om hva det kostet å bruke telefonene på ferga, slik at vi måtte ta en runde med kundeservice:

Som du ser koster det stort sett mellom 10 og 20 kroner minuttet å ringe hjem om du er på båten, men ganske oppsiktsvekkende er at Chilimobil tar nesten tre ganger prisen om du besvarer et anrop enn om du ringer selv, så det er en felle du bør unngå. Operatøren tar også mest for SMS-meldingene med 12,48 kroner stykket, så her kan det fort koste deg nesten 40 kroner å logge på med BankID på mobil.

Å bruke mobildata koster fra 10 kroner (Talkmore) til 69 kroner (Saga) per megabyte. Men faktisk er det også noen som varter opp med datapakker på båten:

Både Telenor og Talkmore gir deg da en megabytepris under én krone, med henholdsvis 50 MB for 49 kroner og 200 MB for 199 kroner. Telia gir deg 10 MB for 89 kroner og har tilsynelatende flere datapakker som vi ikke har fått tilgang til, siden det krever innlogging.

Uansett vil det nok være mer lønnsomt å betale for WiFi-tilgang ombord på båten, i hvert fall om du har tenkt å bruke en viss datamengde. Da gjør du lurt i å ringe med Messenger, FaceTime eller en tilsvarende tjeneste også, så du slipper den voldsomme minuttprisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer