Prisene øker, renta blir stående

Du merker det på lommeboka, men ikke på lånet.

Matvareprisene fortsetter å stige, ifølge tall fra SSB. Foto: Per Ervland
Matvareprisene fortsetter å stige, ifølge tall fra SSB. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå la i dag frem tall for konsumprisindeksen (KPI) per 15. juli 2008. Tallene viser at KPI gikk opp med 0,7 prosent fra juni til juli. Dersom noen prøver å fortelle deg at dette vil gi nok et rentehopp på onsdag, kan du ta det helt med ro. Det blir ingen renteøkning på onsdag som følge av dette.

- Dette kommer ikke til å få noen innvirkning på beslutningen nå på onsdag. KPI var faktisk en tidel lavere enn hva Norges Bank hadde anslått. Norges Bank ønsker å tolke data over litt tid for å fange opp den underliggende trenden, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Han understreker at selv om KPI-JAE var tre tideler høyere enn Norges Bank anslo, er ikke dette nok til å få noen til å endre mening denne uka.

Prisene på matvarer økte med 2,1 prosent. Det var særlig prisene på kjøttvarer, brød og kornprodukter, samt meieriprodukter som bidro til oppgangen.

Les kommentaren: Eier ikke Gjedrem magamål?

Dyrere brus

Oppgangen på disse produktene må sees i sammenheng med jordbruksoppgjøret med virkning fra 1. juli. Prisene på friske grønnsaker trakk i motsatt retning, noe som kan forklares med sesongmessige svingninger. I tillegg til prisoppgang på matvarer, viste også brus og mineralvann prisøkning fra juni til juli.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,6 prosent i juli, og for drivstoff og smøremidler steg prisene med 2,9 prosent. Teleutstyr ble også registrert med prisoppgang siste måned. Aviser viste også noe prisoppgang, og det var først og fremst løssalgsavisene som steg i pris.

Tilbudsaktivitet på klær dempet prisoppgangen. Prisene på klær falt med 6,7 prosent fra juni til juli. Det ble også registrert tilbudspriser på hotelltjenester og audiovisuelt utstyr i juli.

Les også:
Disse butikkene har blitt billigere
Prishopp på mat

Høyeste tolvmånedersvekst på over fem år

KPI steg med 4,3 prosent fra juli 2007 til juli 2008. Dette er den kraftigste tolvmånedersveksten i KPI siden februar 2003. Det viktigste bidraget til oppgangen var økte priser på elektrisitet inkludert nettleie, som steg med 28,2 prosent. Andre viktige forklaringer på oppgangen i KPI var prisvekst for drift og vedlikehold av transportmidler og matvarer, hvor prisene steg med henholdsvis 11,0 og 4,8 prosent. Tjenester og utstyr knyttet til kultur og fritid står også for noe av prisoppgangen.

Fallende priser på klær, audiovisuelt utstyr og teletjenester bidro til å dempe veksten i KPI de siste tolv månedene.

Les også: Dette går bare ned i pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer