Prisene øker, renta blir stående

Du merker det på lommeboka, men ikke på lånet.

Matvareprisene fortsetter å stige, ifølge tall fra SSB. Foto: Per Ervland
Matvareprisene fortsetter å stige, ifølge tall fra SSB. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå la i dag frem tall for konsumprisindeksen (KPI) per 15. juli 2008. Tallene viser at KPI gikk opp med 0,7 prosent fra juni til juli. Dersom noen prøver å fortelle deg at dette vil gi nok et rentehopp på onsdag, kan du ta det helt med ro. Det blir ingen renteøkning på onsdag som følge av dette.

- Dette kommer ikke til å få noen innvirkning på beslutningen nå på onsdag. KPI var faktisk en tidel lavere enn hva Norges Bank hadde anslått. Norges Bank ønsker å tolke data over litt tid for å fange opp den underliggende trenden, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Han understreker at selv om KPI-JAE var tre tideler høyere enn Norges Bank anslo, er ikke dette nok til å få noen til å endre mening denne uka.

Prisene på matvarer økte med 2,1 prosent. Det var særlig prisene på kjøttvarer, brød og kornprodukter, samt meieriprodukter som bidro til oppgangen.

Les kommentaren: Eier ikke Gjedrem magamål?

Dyrere brus

Oppgangen på disse produktene må sees i sammenheng med jordbruksoppgjøret med virkning fra 1. juli. Prisene på friske grønnsaker trakk i motsatt retning, noe som kan forklares med sesongmessige svingninger. I tillegg til prisoppgang på matvarer, viste også brus og mineralvann prisøkning fra juni til juli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer