Prisene steg 1,7 prosent i oktober

Prisene på matvarer har steget med 4,5 prosent det siste året. Det er en av de viktigste grunnene til den generelle prisøkningen

DYRERE: På ett år har norske matvarepriser steget med 4,5 prosent. Foto: Terje Pedersen / NTB
DYRERE: På ett år har norske matvarepriser steget med 4,5 prosent. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Prisene i Norge steg med 1,7 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,7 prosent fra oktober 2019 til oktober i år, og prisutviklingen på matvarer var den viktigste årsaken til dette, ifølge tallene fra SSB.

Prisene på matvarer har steget med 4,5 prosent det siste året, men også økte priser på biler, møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler bidro til tolvmånedersveksten.

I motsatt retning trakk strømprisene, hvor prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 24,1 prosent lavere sammenliknet med oktober i fjor.

Også blant annet prisnedgang på klær og drivstoff bidro også til å dempe oppgangen i KPI denne perioden.

Økte strømpriser i oktober

Fra september til oktober steg KPI med 0,3 prosent, og økte strømpriser var den største bidragsyteren til dette. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 6,5 prosent i oktober.

Men nivået på strømprisene er fortsatt lavere enn på samme tid i fjor.

Av andre ting som bidro til oppgang i KPI i oktober var prisene på klær og sko (2,1 prosent) samt møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler (3,7 prosent).

Det ble også målt økte priser på innenriksflyginger i oktober.

Billigere mat

Prisfall på matvarer var derimot den viktigste bidragsyteren til å dempe oppgangen i KPI i oktober.

Prisene på matvarer falt 1,1 prosent i oktober. Her var det særlig prisnedgang på frukt, sukkervarer og grønnsaker som bidro til nedgangen.

Konsumprisindeksen for oktober er ifølge Statistisk sentralbyrå på 113,2, der 2015-nivået er satt til 100. Altså er norske priser i dag 13 prosent høyere enn de var for fem år siden.

På sine nettsider har SSB en konsumprisindekskalkulator som du kan bruke for å finne ut hvor mye sofaen du betalte 5.000 kroner for i 1980 ville ha kostet i dagens penger. For et par år siden gjorde vi det med noen utvalgte klassikere, som datamaskinen Commodore 64 og den slags:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer