Prisene stiger fortsatt

Det kan føre til nye rentehopp.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,1 prosent fra juli til august 2008. Det var prisøkningen på elektrisitet som gjorde det største utslaget, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dyr strøm i sommer

Prisøkningen på elektrisitet var den viktigste faktoren til at KPI steg med 0,1 prosent fra juli til august. Også prisøkningen på en del tjenester har noe av skylden. Priser på hotelltjenester steg med 8,9 prosent fra juli til august, mens tannlegetjenester steg med 2,6 prosent.

Billigere klær

Det var også komponenter som dempet prisveksten. Prisene på klær og sko viste en nedgang på 1,4 prosent, og matvarer og alkoholfrie drikkevarer viste en prisnedgang på 0,8 prosent.

Men matprisene gikk opp mye fra april til juli i år. Se hvor mye

Gruppen som inneholder drivstoff og smøremidler samt transporttjenester viste en nedgang fra forrige måned. Prisfallet var i hovedsak knyttet til billigere kollektivtransport i Oslo og en nedgang i priser på flyreiser.

Kraftig tolvmånedersvekst

KPI steg med 4,5 prosent fra august 2007 til august 2008. Dette er langt over Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var fremdeles den viktigste faktoren til de høye tallene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer