– Priser høyere enn den høyeste vinterprisen

Russland kutter i gassleveransene til Europa. Det kan bety høyere strømpriser for deg.

HØYE STRØMPRISER: Det siste halvåret har det vært uvanlig høye strømpriser i Norge. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
HØYE STRØMPRISER: Det siste halvåret har det vært uvanlig høye strømpriser i Norge. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden seinhøsten i fjor har det vært rekordnivåer på strømprisene her til lands, og de høye prisene ser ut til å fortsette ut over våren og sommeren.

Russland er Europas største eksportør av gass, og denne uka varslet Gazprom, et statlig russisk oljeselskap, at de vil stanse leveranser til Polen og Bulgaria ettersom landene ikke vil betale for gassen med russiske rubler, slik Russland krever.

Mens drivstoffprisene påvirkes blant annet av prisen på råolje, er det gassprisene som påvirker hva vi betaler for strøm, og økte gasspriser kan føre til ytterligere og vedvarende høye strømpriser i Europa - og for norske forbrukere.

Stengte gassen

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen mener Russland bedriver utpressing.

- Gazproms kunngjøring om at de stanser gassleveransene til kunder i Europa er et nytt forsøk fra Russland på å bedrive utpressing med gass som instrument. Dette er urimelig og uakseptabelt, sier hun i en uttalelse.

Von der Leyen sier videre at EU er forberedt på dette scenarioet, og at det jobbes med en koordinert respons.

- Europeere kan stole på at vi står samlet med medlemslandene som er rammet.

Forventer høye strømpriser framover

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, sier til DinSide at Norge rammes indirekte av at gassprisene stiger i Europa, og det er Sør-Norge som vil oppleve økte strømpriser som følge av dette. Årsaken er at utenlandskablene.

– Hvis vi sammenlikner med før krigen, har prisveksten vært på én krone per kilowattime i ren kraft, sier han.

Og med nye gasskutt blir det langvarig frykt for høye strømpriser. Jo mer gasseksporten fra Russland kuttes, desto større blir utfordringen.

– Prisene i sommer forventes ikke bare å bli høyere enn tidligere somre og vinteren som var – det sies at de kan bli høyere enn den høyeste vinterprisen vi har sett, forteller Lilleholt.

Han påpeker at selv om prisene går opp i sommer, vil strømregninga bli lavere ettersom vi bruker mindre strøm om sommeren. Om vinteren bruker vi mye strøm til oppvarming.

Alle muligheter er åpne

Samtidig er den kommende vinteren under press, og Lilleholt forventer også høye priser da.

Likevel er det en mulighet for at tingene endrer seg.

– Alle scenarioer er mulig med Russland og Europa, ettersom begge er avhengig av at det fortsatt flyter gass gjennom Europa. Og spesielt Tyskland er avhengig av olje, kull og gass, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer