Matpriser:

Prisfall på dagligvarer

Det er lenge til vi vil få se like lave priser i dagligvaremarkedet, ifølge NHH-professor Frode Steen.

TA STORHANDELEN: Det er lenge til matprisene vil være så lave som nå, sier Frode Steen på NHH. Foto: Marit Hommedal / NTB
TA STORHANDELEN: Det er lenge til matprisene vil være så lave som nå, sier Frode Steen på NHH. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du opptatt av matpriser er det to datoer du bør ha i bakhodet: 1. februar og 1. juli. Dette er datoene leverandørene kan justere prisen til dagligvarekjedene, og de aller fleste har vel fått med seg at når prisene justeres neste uke kommer det ikke til å bli billigere å handle.

Forrige uke sjekket DinSide prisen på rundt 70 vanlige dagligvarer. Denne uka gjentok vi øvelsen, og konklusjonen er klar: I forkant av den ventede økningen har snittprisen falt i nesten alle butikkene.

- Det er ikke så overraskende, sier Frode Steen, professor i konkurranseøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

- Alle vet at prisene skal opp om kort tid, så nå presser de prisene. Nå ser vi virkelig konkurranseeffekten.

Steen sammenlikner det som skjer i dagligvaremarkedet med det vi kunne se på bensinmarkedet et par år tilbake.

- Hver mandag visste folk at prisen skulle opp på formiddagen. Det gjorde at forhandlerne konkurrerte hardere og hardere på pris mandag morgen. Nå er det det samme som skjer: Fordi prisene skal kraftig opp fra 1. februar er det fristende å være litt aggressiv på pris før dette skjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer