Matpriser:

Prisforskjell: 500 prosent

Hvor mye er du villig til å betale for poteten?

POTETNASJONEN: Utvalget er stort, og prisene varierer enormt. På Meny får du poteter fra 11,95 til 74,75 kroner per kilo.
POTETNASJONEN: Utvalget er stort, og prisene varierer enormt. På Meny får du poteter fra 11,95 til 74,75 kroner per kilo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye betaler du for potetene du spiser? Vi har sjekket priser på en poteter i norske matbutikker, og prisene varierer enormt. De dyreste potetene koster mer enn fem ganger så mye som de billigste.

Det største spriket finner vi, ikke overraskende i supermarkedene.

Hos Meny koster de billigste potetene, fra First Price, 11,95 kroner per kilo. De dyreste, perlepoteter, koster hele 74,75 kroner per kilo.

Det tilsvarer er en prisforskjell på mer enn 500 prosent.

Det skal også sies at akkurat nå får du to for tre av de dyreste potetene på Meny, så om du kjøper flere pakker blir kiloprisen i underkant av 50 kroner. Det er likevel flere hundre prosent dyrere enn de rimeligste potetene.

- Vi jobber for å tilby våre kunder norske poteter året rundt, blant annet gjennom et samarbeid med Bjertnæs & Hoel, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny, til DinSide.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Bjertnæs & Hoel tilbyr norske småpoteter i 10,5 av årets tolv måneder, og målet er levering året rundt i 2024.

Løsvekt mest populært

Hos de fleste kjedene er det poteter i løsvekt som selger best - og mest. Rart, kanskje, når vi ser nærmere på prisen.

Poteter i løsvekt koster fra 17,90 kroner på Rema 1000 til 21,90 på Coop Mega. Velger du de større sekkene med EMV-poteter får du poteter til under 12 kroner i de aller fleste butikker, hos Rema 1000 koster det så lite som 9,92 kroner per kilo.

Men merk at dersom du spiser poteter så sjelden at du ender opp med å kaste restene, er løsvekt selvsagt et bedre valg.

Nå vil alle ha disse

Til tross for de store prisforskjellene vi fant, ser det ikke ut som om stiv pris er en stor hindring. Små poteter er en kategori i vekst, kan de fleste kjedene fortelle. Hos supermarkedkjeden Meny har salget av småpoteter økt kraftig til fordel for de større potetene.

Dette er drevet av et samarbeid med den norske produsenten Bjertnæs & Hoel, og deres perlepoteter og morenepoteter.

Har du ikke prøvd dem, kan vi virkelig anbefale det. Men har du ikke ubegrenset budsjett: Velg din anledning med omhu. Dette er poteter som nytes best som de er, du trenger ikke jazze dem opp ved å koke dem i smaksatt vann, steke i masse smør eller olje eller mose dem. Er planen å smaksette potetene kan du like gjerne velge en rimeligere variant.

Det finnes også langt billigere alternativ.

I lavpriskjedene selges det flere typer småpoteter i pose, som små gule poteter til 35,18 kroner per kilo på Mega eller Amadinepoteter til 30,8 kroner per kilo på Extra.

- Vi ser at flere kunder foretrekker små gule poteter, spesielt i de store norske byene, sier Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000 til DinSide.

Velger lettvinte løsninger

Poteter har rykte på seg for å være litt tidkrevende å tilberede, men dersom du bare skal koke dem, tar det ikke særlig mye lenger tid enn ris. Koketiden er den samme for ris og store poteter, begge bør skylles eller vaskes, men det tar noe lenger tid å varme opp potetvannet, siden det er vanlig å varme det opp med potetene i.

Likevel vil vi ha det så enkelt og lettvint som mulig.

- Litt overordnet kan vi si at potetsalget de senere årene (med unntak av pandemiperioden) har falt i volum hvert år. Samtidig har bearbeidede poteter, som ferske fløtepoteter, potetmos et cetera, økt i salg, sier Horn Hynne.

SMART: Poteter bør oppbevares mørkt, og flere butikker har nå dekket poteter i løsvekt med lokk for å bedre holdbarheten.
SMART: Poteter bør oppbevares mørkt, og flere butikker har nå dekket poteter i løsvekt med lokk for å bedre holdbarheten. Vis mer

Ser vi på kiloprisen på disse, har du enda mer å spare. Det er klart at fløtegratinerte poteter tar mye tid, men den tiden det tar å mose potetene etter du har kokt dem, og ha i litt melk, smør og krydder, forsvarer ikke en femdobling av kiloprisen.

Og kaller du potetmosen rustikk, gjør det heller ingen ting om det er noe skall igjen på dem.

Deilige delikatesser

Bakepoteter, mandelpoteter, rattepoteter. Store poteter, små poteter. Gulløye, Asterix, Laila og Beate, Knallvittig, Savio og Undset. Eller bare gule poteter, røde poteter eller nypoteter.

De siste åra har potetene blitt pakketert annerledes fra produsentene. Klassiske potetsorter som Asterix, Laila eller Pimpernell selges fortsatt under sitt rette navn, men det selges også poteter pakket i poser, merket med kokefast, bakepoteter, melne eller lignende - slik at det skal være lett å vite hva vi skal gjøre med dem.

Det koster deg et par kroner per kilo.

LÆR DEG NAVNET: Kjøper du Røde poteter er kiloprisen hakket høyere
LÆR DEG NAVNET: Kjøper du Røde poteter er kiloprisen hakket høyere Vis mer

Hos Extra ser vi at potetene som selges som gul eller rød kokefast, koster 23,25 kroner per kilo, mens Pimpernell, Folva, Asterix og Beate koster 14,95 kroner.

Tilsvarende gjelder for Kiwi, mens Rema 1000 ikke har andre navngitte poteter enn mandelpoteter og amadinepoteter, som er blant de dyreste potetsortene.

Ser vi bort ifrra disse: Kjøper du poser med navngitte poteter, er det stort sett noe rimeligere enn å kjøpe poteter i løsvekt, siden du må kjøpe et eller to kilo om gangen, men prisen varierer også her.

Hos Meny koster Beate, Kerrs Pink og Pimpernell 16,45 kroner per kilo, sammenlignet med 19,90 for poteter i løsvekt, på Mega koster Nansen og Pimpernell 16,95 kroner per kilo, mens Beate koster det samme som poteter i løsvekt: 21,90 kroner.

Alle priser er innhentet i Oslo sentrum, tirsdag 21. februar, og forelagt kjedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer