Ikea

Prisforskjell vekker oppsikt

Enkelte Ikea-varer er mye dyrere i Norge enn i Sverige.

TAR MINDRE BETALT: Ved å handle denne lampa i Sverige, kan du spare 713 kroner. Foto: Kirsti Østvang
TAR MINDRE BETALT: Ved å handle denne lampa i Sverige, kan du spare 713 kroner. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn drar til Sverige for å handle billigere mat. I august viste vår pristest at det enda kan lønne seg å ta turen over grensa - om du handler smart. Pristesten viste at det var nesten 30 prosent rimeligere på Eurocash Storlien, sammenliknet med å handle i Norge.

Det er imidlertid ikke bare matvarer som kan lønne seg å kjøpe i Sverige. Møbler og interiør kan også være rimeligere.

En oppmerksom leser som bor nærme grensa, tipset DinSide om at det kan være store prisforskjeller på Ikea i Norge og i Sverige, særlig når det gjelder belysningsvarer.

Vi sjekket derfor prisen på noen av varene innenfor belysning på Ikea, både på den norske og svenske nettsida.

Store variasjoner

Vi sjekket prisene 26. september, hvor vekslingskursen var følgende:
100 svenske kroner tilsvarte 98, 16 norske kroner.

I Norge koster Varmblixt LED-bord/-vegglampe 999 kroner, mens i Sverige får du den til 699 kroner, som tilsvarer 682 norske kroner. Differansen på varen er derfor 317 kroner.

Blidväder bordlampe
Nok: 1395 kroner
Sek: 699 kroner (682 i nok)
Differanse: 713 kroner

Ankarspel taklampe
Nok: 799 kroner
Sek: 399 (389 i nok)
Differanse: 410 kroner

Nymåme gulvlampe med 3 spotlys, antrasitt
Nok: 1295 kroner
Sek: 699 kroner, (682 i nok)
Differanse: 613 kroner

Ankarspel gulv/leselampe
Nok: 899 kroner
Sek: 699 kroner, (682 i nok)
Differanse: 217 kroner

Merk at vi bare har sjekket et utvalg av produkter. Dermed er ikke prissjekken representativ for resten av Ikeas beholdning.

Priskutt i Danmark

I september meldte Bt.dk at Ikea i Danmark har kuttet i prisene på over 1000 varer. Blant varene de har gjort billigere er produkter innenfor produktserien «Metod», «Lack» og «Komplement».

Vi sjekket prisene på noen av disse varene i både norske og danske kroner. Det viste seg at ikke alt er billigere i Danmark, til tross for priskuttet. Vi oppdaget blant annet at en «Komplement» skuff fra Ikea koster 280 danske kroner, som tilsvarer cirka 431 kroner. Her til lands får du den samme skuffen til 400 kroner. Dermed er skuffen rimeligere i Norge.

Mens en «Lack» vegghylle koster 89 danske kroner (137 norske kroner). Mens i Norge får du samme vare for 199 kroner.

Ikea forklarer prisforskjellene

Vi har derfor spurt Ikea om hvorfor det er så store prisforskjeller på disse varene.

- Forklaringen er litt sammensatt. Ikea Sverige og Ikea Norge er i utgangspunktet to separate selskaper. Innkjøpsprisene i både Sverige og Norge påvirkes av alt fra volum, ulikt logistikk-oppsett, avgiftsnivå og ikke minst variasjoner i valutakurser. Det kan føre til prisforskjeller på enkeltprodukter, forklarer Joachim Dagenborg, pressevakt i Ikea.

- Vår intensjon er alltid å holde prisene så lave som mulig, senke dem der vi kan og gi folk valgmuligheter slik at alle kan finne et rimelig alternativ hos oss - spesielt nå som levekostnadene øker, legger han til.

Dagenborg forklarer at det ikke er mulig å bestille varer fra Ikea i andre land og få det levert her i Norge. Ikea i Sverige leverer bare til adresser i Sverige og det samme gjelder i Norge.

LUFT GJENNOM PÅ DAGTID: På dagtid er været mildere og man kan fint lufte gjennom huset. Men om natten er det både kaldt og rått, med andre ord en perfekt grobunn for kondens og råte. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer

- Må forholde oss til det

På spørsmål om hva de tenker om at folk drar over grensen for å heller handle på Ikea i Sverige, svarer de følgende:

- Vi synes først og fremst det er hyggelig at folk ønsker å handle på Ikea, uansett hvor i verden det skjer, sier Dagenborg og fortsetter:

- Så vet vi jo også at svingninger i valutakurser og forskjellige avgiftsnivåer gjør at mange som bor i grensetraktene drar over til Sverige for å handle en rekke ulike varer. Det er noe vi og alle andre som driver innen detaljhandel i Norge må forholde oss til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer