Prishopp i Sverige

Ikke bare prisene i Norge som øker.

DYRERE: Det er mindre å spare på svenskehandelen. Foto: Vidar Ruud/NTB
DYRERE: Det er mindre å spare på svenskehandelen. Foto: Vidar Ruud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er NRK som melder om prisøkningen i Sverige. Statskanalen skriver at matvareprisene i Sverige steg med nesten 19 prosent i fjor. I Norge var veksten på 11,5 prosent i samme periode.

En handlekurv som kostet 500 kroner for ett år siden, er nå nesten 100 kroner dyrere, påpeker NRK.

Dyrere import

Prisene på Maximat på Nordby kjøpesenter har steget mindre enn gjennomsnittet i Sverige, opplyser butikksjef Ole Jørgen Lind, men også der merkes prisøkningen.

- Det er økte priser både i Norge og i Sverige. Det er mye basert på importen fra verdensmarkedet, og der har det vært en kostnadsøkningen. Det har vi også merket sier han til statskanalen.

Administrerende direktør i Maximat, Torbjörn Swartz, har merket en endring i folks handlevaner.

- Ettersom prisene har steget, velger kundene et annet sortiment enn det de handlet tidligere. Nå kjøper de billigere produkter, sa han til Nya Wermlands-Tidningen i forrige uke.

Også hos konkurrenten Hypermat merker de forskjellen.

- Det er fortsatt billigere i Sverige, ellers ville de ikke ha handlet her. Men jeg ser jo at handlevognene ikke blir like fulle som før, sa administrerende direktør Kaj Hänninen til avisa.

Færre turer

Tall fra DNB viser at nordmenns grensehandling fortsatt er betydelig lavere enn før pandemien, til tross for at grensene igjen er åpne for trafikk.

I 2022 handlet nordmenn for 9,2 milliarder kroner på dagstur til Sverige, og det ble utført 5,2 millioner turer over grensen.

Men selv med åpne grenser til söta bror tok langt færre nordmenn harrytur til Sverige i fjor.

Antall dagsturer var 24 prosent lavere i 2022 sammenlignet med 2019, og uten justering for inflasjon endte beløpet fortsatt 16 prosent under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer