Prishopp

Vinmonopolet endrer prisene fra og med 1. september. Det gjør også Systembolaget i Sverige.

ØKER: Prisene på alkohol endres både i Norge og Sverige fra og med 1. september. Foto: Geir Olsen/NTB
ØKER: Prisene på alkohol endres både i Norge og Sverige fra og med 1. september. Foto: Geir Olsen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene på alkohol endres her til lands fra og med 1. septemer. For dem som handler alkohol på andre siden av grensen, blir det også andre priser fra og med denne datoen. Dette meldte Aftonbladet tidligere i høst.

Dyrere øl

For Systembolagets del, meldes det om en prisøkning på 1,9 prosent.

- Ingen liker prisøkninger, men som for alle bransjer må man kompensere for den enorme prisøkningen som har vært, sa pressesjef hos bryggeriet Spendrups Rose-Marie Hertzman til avisa.

Hun meldte da at folk må regne med at en boks øl vil bli én krone dyrere med den nye økningen. Dagens industri skriver at også vin kan bli dyrere.

Nye priser

I Norge er det varslet prishopp på en rekke varer hos Vinmonopolet.

I snitt har prisene steget med 0,76 prosent siden forrige justering 1. mai, opplyser Vinmonopolet.

- Det er grossistene som setter prisene. Noen priser går opp, mens andre går ned. Det kommer ny salgspris på 7 924 av i alt 29 018 produkter, så flertallet av produktene beholder samme pris, sier seniorrådgiver Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet til NTB.

På forhånd hadde Vinmonopolet regnet med at prisøkningen i snitt skulle være på under 1 prosent, og det er den jo.

De siste 12 månedene har det generelle prisnivået i Norge steget med 6,8 prosent, når man ser på konsumprisindeksen. Bare fra juni til juli steg prisnivået med 1,3 prosent, ifølge SSB. Dermed holder produktene på polet en lavere økning.

Enkelte varer gjør et kraftig prisbyks, men for de fleste varene er det liten eller ingen endring.

Blant noen av de kjente varemerkene som øker i pris, finner man for eksempel 350-centilitersflasker med Baileys og Aperol. Her øker prisen med 11 prosent siden sist. Økningen er fra 134,90 kroner til 149,90 kroner for begge produktene.

Helt øverst på listen over de største prishoppene finner man noen dyre rød- og hvitviner, men også enkelte viner i lavere prisklasser øker med opp mot 50 prosent i pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer