Priskrig på svenskefergene

Det er kamp om kundene på fergestrekningen Sandefjord-Strömstad, som gjør at du nå kan seile gratis. Men hvilken båt gir deg de billigste taxfreevarene og den rimeligste totalpakken?

BILLIGST TIL SJØS? Nå har du to rederier å velge mellom når du skal seile Sandefjord-Strömstad, og det betyr priskrig. Vi har sjekket prisene på populære taxfreevarer og kårer en prisvinner. Foto: COLOURBOX.COM
BILLIGST TIL SJØS? Nå har du to rederier å velge mellom når du skal seile Sandefjord-Strömstad, og det betyr priskrig. Vi har sjekket prisene på populære taxfreevarer og kårer en prisvinner. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konkurransen tilspisser seg på fergestrekningen Sandefjord-Strømstad: Color Line har tidligere vært enerådende på strekningen i mange år, men i år fikk også Fjord Line tillatelse til å seile der, og startet opp 20. juni.

Flere aktører betyr selvsagt økt konkurranse, og begge rederiene tilbyr nå «gratis» overfart på denne strekningen - forutsatt medlemskap i deres medlemsklubber.

Men hvordan står det til med taxfreeprisene om bord? På hvilket skip kan du gjøre de beste taxfreekjøpene? Og er «gratis» egentlig gratis?

Vi har prissjekket taxfreevarene hos Fjord Line og Color Line.

Les også: Pristest av de andre utenlandsfergene

Her er taxfreeprisene

Vi har innhentet priser på til sammen 26 ulike varer som finnes i de fleste taxfreebutikkene. Vi har også sjekket priser på endel sjokolade og godteri, samt hudpleie- og parfymeprodukter.

Som du kan se av prislisten nedenfor, er det ikke kun på selve billettene det er priskrig: Åpenbart er det også priskrig på varene om bord. Det er nemlig ikke mye som skiller prisene hos de to rederiene.

På veldig mange av varene er det nøyaktig samme pris hos de to aktørene, eller kun en krone i forskjell. Det er kun på noen få av varene det er noen tiere i forskjell, og den største prisforskellen er 30 kroner på en Dolce Gabbana-parfyme, i Fjord Lines favør.

Når vi summerer prisen på alle produktene på listen vår (alle produktene som finnes hos begge aktørene), blir totalen slik:

  Totalpris hos Fjord Line: 2.891 kroner
  Totalpris hos Color Line: 2.924 kroner

  Prisforskjell: 33 kroner
Her kan du se alle prisene, men husk at regnestykket likevel ikke er så enkelt som det kan synes:

«Gratis» er likevel ikke alltid GRATIS ... Les mer nedenfor tabellen!

Vi gjør oppmerksom på at prisene er innhentet på direkte forespørsel til rederiene. Vi tar forbehold om eventuelle feil og prisendringer. Prisene er innhentet 28. august-1. september.
Vi gjør oppmerksom på at prisene er innhentet på direkte forespørsel til rederiene. Vi tar forbehold om eventuelle feil og prisendringer. Prisene er innhentet 28. august-1. september. Vis mer


Vi har også tatt med priser for alkoholholdige varer fra Systembolaget. Dersom du kun er på dagstur, er det der du må kjøpe de alkoholholdige varene. For å kunne sammenlikne med ombord-prisene, er prisene er oppgitt i literspriser der det er relevant, og det selv om det kun selges i 0,7-litersflasker på Systembolaget.

Som du kan se, er det ganske mye å spare på å handle taxfritt om du kan, men da mest på spritvarene og ikke så mye på vin.

Les også: Her er nordmenns taxfreefavoritter

«Gratis» er ikke alltid GRATIS

FJORDLINE: Fjordlines MS Oslofjord seiler tur-retur Sandefjord-Strömstad to ganger per dag. Foto: FJORDLINE
FJORDLINE: Fjordlines MS Oslofjord seiler tur-retur Sandefjord-Strömstad to ganger per dag. Foto: FJORDLINE Vis mer
FIRE GANGER I DØGNET: Color Line har fire tur-retur-avganger i døgnet, som betjenes av M/S Color Viking og M/S Bohus. Foto: NORDSVEENFOTO.NO/COLOR LINE
FIRE GANGER I DØGNET: Color Line har fire tur-retur-avganger i døgnet, som betjenes av M/S Color Viking og M/S Bohus. Foto: NORDSVEENFOTO.NO/COLOR LINE Vis mer


Begge rederiene reklamerer altså for «gratis overfart» på strekningen Sandefjord-Strömstad.

Dette forutsetter imidlertid at du melder deg inn i rederienes medlemsklubber, og det er ikke nødvendigvis gratis:

Mens Fjord Lines medlemsklubb er gratis, må du betale for å være medlem hos Color Line.

Color Lines medlemsklubb koster 160 kroner per år. «Gratisoverfartene» her gjelder imidlertid ikke på alle avganger, og heller ikke alle dager.

Hos Fjord Line omfatter gratistilbudet alle seilinger, alle dager, med forbehold om ledige billetter.

Begge rederienes klubber innebærer blant annet spesielle medlemstilbud, for eksempel ved handel om bord.

For øvrig koster seilingene fra 190 kroner for fire personer pluss bilen med Color Line (én vei), mens det koster 99 kroner for en tilsvarende bilpakke hos Fjord Line.

Prisvinneren totalt sett ser da ut til å være Fjord Line, om vi ser på billettprisen pluss taxfreeprisene samlet:

 • Med Fjord Line kan du reise gratis når du vil, eller i verste fall betale 99 kroner én vei for fire personer og bilen. I tillegg er taxfreevarene marginalt billigere.

 • Hos Color Line er ikke gratis egentlig helt gratis: Det forutsetter en årlig avgift på 160 kroner. Skal du kjøpe deg billett, er billigste mulighet 190 kroner for fire i bilen. Taxfreeprisene er marginalt dyrere enn hos Fjord Line.
 • Legg også merke til at det ikke er sikkert du kan nyte godt av de alkoholfylte taxfreevarene: Så kanskje er det først og fremst prisene på de øvrige taxfreevarene du bør fokusere på.

  Les også: Taxfreepriser på flyplass og fly: Billigere i lufta enn på bakken

  DETTE ER PENGER SPART: Du kan ikke handle taxfrie alkohol- og tobakksvarer på båten dersom du kun er på dagstur. Men du kan likevel handle andre taxfreevarer, som parfyme- og hudpleieprodukter. Foto: JØRGEN AAS/ALLEGRO FILM AS/COLOR LINE
  DETTE ER PENGER SPART: Du kan ikke handle taxfrie alkohol- og tobakksvarer på båten dersom du kun er på dagstur. Men du kan likevel handle andre taxfreevarer, som parfyme- og hudpleieprodukter. Foto: JØRGEN AAS/ALLEGRO FILM AS/COLOR LINE Vis mer  HUSK: Det er ikke sikkert du kan handle taxfritt

  Om du tar båten eller bilen over grensen, så husk dette:

  Dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer, har du ikke lov til å ta med deg alkohol eller tobakk som ikke er avgiftbetalt. På dagsturer kan du altså ikke handle og ta med deg tobakk eller alkohol fra taxfreebutikkene ombord.

  Det er kun dersom du har vært ute av landet i mer enn 24 timer, at du kan ta med deg alkohol- og tobakkskvoten fra taxfreebutikken.

  Du kan ta med deg alkohol- og tobakksvarer innenfor den tillatte kvoten også på dagsturer, men da må dette være kjøpt på Systemboaget eller i svenske butikker. Da har du jo betalt avgifter på det til Sverige.

  1. juli ble det innført nye regler for alkohol- og tobakkskvoten: Du kan nå bytte bort tobakkskvoten mot mer alkohol.

  Husk også at uansett om du har med deg alkohol og tobakk eller ikke, så må du forholde deg til beløpsgrensene:

 • For opphold på mindre enn 24 timer kan du ha med deg verdier for maksimalt 3.000 kroner.

 • For opphold på mer enn 24 timer, kan du ha med deg verdier for maksimalt 6.000 kroner.
 • Husk: Alkohol- eller tobakkskvoten inngår også i verdigrensene.

  I tillegg må du også huske særreglene for kjøtt og ost, grønnsaker, planter og andre varegrupper med spesielle begrensninger.

  Her er tobakks- og alkoholkvotene:

  Eksempler på kvoter uten tobakk:

 • 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
 • 4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
 • 6,5 liter øl (19 x 0,33)
 • Eksempler på kvoter med tobakk:

 • 1 liter brennevin + 1,5 liter vin (2 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
 • 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
 • 5 liter øl (15 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir

 • Hvilken utenlandsferge er egentlig billigst?

  Da vi tidligere i sommer pristestet de andre utenlandsfergene, fant vi at Fjord Lines ruter var billigst, fulgt av Color Line.

  Dersom vi sammenlikner totalprisen på de varene som er felles fra denne pristesten og den forrige pristesten fra de andre utenlandsfergene, ser vi at det ikke er mye som skiller:

  Totalprisen for alkohol- og tobakksvarene som vi finner igjen hos alle, er 2.112 kroner hos begge svenskebåtene (ja, prisen er lik!), mens det er Fjord Lines Kristiansand-Hirtshals-rute som har den rimeligste totalprisen fra sommerens pristest, på 1.872 kroner.

  Den dyreste seilingen fra sommerens test er Stena Line fra Oslo til Fredrikshavn, der er totalprisen for taxfreevarene 2.043 kroner, når vi kun ser på totalen av de varene som er tilgjengelig hos alle.

  Prisforskjellen mellom svenskefergene og den dyreste og den billigste danmarksbåten er altså kun 240 og 69 kroner.

  Dersom man i tillegg tar billettprisen med i regnestykket, er svenskebåtene - og da Fjord Lines MS Oslofjord - den absolutt rimeligste veien til billig alkohol- og tobakks-taxfree, om det er det som er hovedfokus.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer