Prisras på strømbørsen

Alle med spotprisavtale kan for tiden glede seg over 40 prosent lavere strømpriser. Alle med vanlige avtaler om strøm til variabel pris, må vente spent til mandag for å se hva som skjer.

Publisert
Sist oppdatert

I går betalte strømabonnenter med såkalte spotprisabonnement hos sin strømleverandør rundt 36 øre kilowatt-timen for strømmen. Trykk her, og se spotprisene.

Spotpriskundene betaler dagens systempris på kraftbørsen Nordpool, "påslag" til strømleverandøren på 1 - 2 øre per kilowatt-time pluss 25 prosent merverdiavgift.

Den store flokken, strømabonnentene med standard variabel pris, betalte fra 36 prosent mer per kilowatt-time, det vil si at laveste variabel pris i vår prisliste var på 49 øre kilowatt-time - 13 øre mer enn en vanlig spotpris-kunde.

Prisras på spot

Årsaken til de formidable prisforskjellene, er at det for et par uker siden ble klart for europeiske kraftprodusenter at det var et større tilbud av CO2-kvoter i forhold til etterspørselen, enn man hittil har regnet med. Dermed har børsen stupt - så å si - , fra en systempris på 43 øre for et par uker siden, til gårsdagens 27,6 øre per kilowatt-time.

Det er dette prisfallet spot-kundene nå merker på husholdningsbudsjettet.

Ny informasjon

I juli i fjor skrev vi om at europeiske kullkraftprodusenter la inn grunnlag for kjøp av CO2-kvoter i sine priser, noe som har drevet internasjonale, og dermed også norske, strømpriser opp, særlig etter at EU innførte systemet med kvoteplikt for CO2-utslipp fra 1. januar i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer