Strømpriser desember

Prisrekord

Nå ligger det an til strømstøtte også i Nord-Norge.

DÅRLIG KOMBINASJON: Høye strømpriser og kuldegrader er en dårlig kombinasjon for lommeboka til nordmenn. Foto: Shutterstock/NTB
DÅRLIG KOMBINASJON: Høye strømpriser og kuldegrader er en dårlig kombinasjon for lommeboka til nordmenn. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desemberkulda har tatt grep om store deler av landet og strømprisene har regelrett skutt i været etter en forholdsvis positiv novembermåned, desember er per nå blant de tre dyreste månedene i år sammen med august og september.

Og det vil neppe snu med det første.

Påvirkes av Sverige

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) uttalte i en pressemelding i dag om at magasinfyllinga i Norge er god før vinteren, men at de samtidig regner fortsatt med høye prisen i tida framover.

- Så lenge gassprisene er høye, forventer vi at strømprisen også vil ligge på et høyt nivå, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

For strømprisene i Norge påvirkes av landene rundt oss. Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight varslet forrige uke et prishopp på strøm i Norge fra i dag etter at Sverige i helga måtte redusere driften på to reaktorer ved et kjernekraftverket.

- Det er meldt kaldt vær. Kombinasjonen av kulde og lite kjernekraft er ikke den beste kombinasjonen, uttalte han til E24.

Lilleholt sier samtidig at utsiktene kan bli bedre dersom det blir mer vindproduksjon i Europa denne uka.

Rekorddyr strøm

Dagens snittpris i regionene sør, øst og vest ligger på 555 øre per kilowattime, som er den høyeste så langt i desember. I Midt- og Nord-Norge er også snittprisene høy på henholdsvis 378 og 253 øre per kWt.

På det høyeste er strømprisen 750 øre per kWt og det er mellom klokka 17 og 18 i ettermiddag, så hvis du har mulighet bør du unngå å dusje, lage mat og lade elbilen hjemme i den perioden.

Enda verre blir det tirsdag 13. desember:

875 øre per kilowattime på det høyeste i strømregionene sør, øst og vest. I Midt- og Nord-Norge er det også høye strømtopper på henholdsvis 660 og 533 øre per kilowattime. Dette er rekordhøye priser.

Snittprisen i de tre sørlige regionene blir 572 øre per kWt, drøyt 500 øre/kWt i Midt-Norge og 322 øre/kWt i Nord-Norge.

Langt over normalen

Så langt i desember har strømprisene vært skyhøye og langt, langt over normalen, og både analytikere og NVE er samstemte i at prisene vil fortsette å være høye i tida framover.

I diagrammet under kan du se snittprisen på strøm de siste fem åra for desembermåned. 2020 har bunnoteringen denne perioden, mens prisene har skutt i været i 2021 og 2022.

For 2021 og 2022 blir det riktignok utbetalt strømstøtte, men prisene er fortsatt et godt stykke over snittet de siste åra.

Strømstøtten dekket 55 prosent i desember i fjor og dekker i år 90 prosent av beløpet over 70 øre per kWt eksklusiv moms (87,5 øre/kWt inklusiv moms), med et forbrukstak på 5000 kWt.

Apropos strømstøtte. Desember kan bli første måned der også personer i Nord-Norge får strømstøtte, dersom prisene holder seg høye. I grafen under kan du se den daglige snittprisen og grensen for strømstøtte, der grensa på 70 øre per kWt er aktuell for Nord-Norge, ettersom det ikke er moms på strøm i nord.

Selv om dagsprisen enkelte dager er uten 70 øre/kWt, er det foreløpige månedssnittet over 130 øre/kWt, som er over grensa.

Alle priser, uten Nord-Norge der det ikke er moms på strøm, er inklusive moms. El-avgift og eventuelle påslag kommer i tillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer