Egen pensjonskonto (EPK)

Prissjekk: Dette er den billigste pensjonskontoen

De samlede kostnadene er avgjørende, ifølge Forbrukerrådet.

PENSJON: Nå får mange nordmenn samlet all pensjonssparingen sin på én konto. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forklarer hva egen pensjonskonto er for noe. Video: Michael S. Jæger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egen pensjonskonto (EPK) lar om lag 1,5 millioner nordmenn med innskuddspensjon i nåværende jobb, og eventuelt fra tidligere arbeidsgivere, samle all pensjonssparingen sin på én konto.

Fra 1. februar kan de som faller inn under ordningen velde om de vil ha pensjonskontoen hos sin nåværende arbeidsgivers pensjonsleverandør, eller hos en annen, selvvalgt leverandør.

Lenger ned i saken kan du se prislista over EPK fra ulike leverandører

Lurt å ta et aktivt valg

Pensjonen din vil automatisk samles hos din nåværende arbeidsgivers pensjonsleverandør.

- Du trenger altså strengt tatt ikke løfte én finger, men det er neppe å anbefale, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til Dinside.

- Forholder du deg passiv, lar du nemlig andre ta valg for deg. Har du innskuddspensjon hos jobben i dag, får du egen pensjonskonto, og da får du glede av en viktig fordel med EPK uansett, nemlig lavere kostnader ved å slå sammen flere avtaler, fortsetter han.

PENSJONISTLØFT: SV, FRP og Pensjonistforbundet har funnet en ny ordning som de ønsker bredt flertall på Stortinget for. Video: NTB Scanpix Vis mer

Derfor bør du være prisbevisst

Et pensjonskapitalbevis (PKB) er oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgivere hvor du hadde innskuddspensjon. PKB-et utstedes når du slutter i jobben og inneholder det som arbeidsgiver har betalt inn på din tjenestepensjon mens du har vært ansatt.

Hvis du har hatt flere arbeidsgivere, kan du ha flere PKB-er.

Det lønner seg alltid å slå dem sammen, for da får du bedre oversikt og lavere gebyr - ergo mindre av pensjonen din spises opp av gebyr.

Så lenge du er ansatt er det nemlig arbeidsgiver som betaler gebyrene knyttet til pensjonssparingen, men dette endrer seg når du slutter i jobben, for da må du betale alle gebyr knyttet til forvaltning og administrasjon av pensjonskapitalbevisene.

Det er nettopp dette med å samle PKB-ene på én konto med lave gebyr egen pensjonskonto har som formål å gjøre lettere.

Dette er den billigste pensjonskontoen nå

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet understreker at det er de samlede kostnadene som helt klart bør være avgjørende for om du velger å bli i arbeidsgivers pensjonsordning eller flytter pengene til selvvalgt leverandør.

- For å finne ut hva du faktisk betaler, må du logge inn på Norskpensjon.no. Deretter bør du sammenligne prisen du betaler med andre tilbud, for å se om prisen er konkurransedyktig, forklarer Jensen overfor Dinside.

- Med andre ord er dette ikke så ulikt det du bør gjøre når du vurderer å flytte boliglånet, sier han videre.

Via Finansportalens nye sammenligningstjeneste for egen pensjonskonto kan du se hvor mye de ulike tilbyderne tar i gebyr:

ET EKSEMPEL: I prislista over har vi lagt til grunn en sparesaldo på 400 000 kroner, der halvparten er pensjonskapital fra tidligere jobber (PKB-er) og resten er opptjening fra nåværende arbeidsgiver. Foto: skjermdump
ET EKSEMPEL: I prislista over har vi lagt til grunn en sparesaldo på 400 000 kroner, der halvparten er pensjonskapital fra tidligere jobber (PKB-er) og resten er opptjening fra nåværende arbeidsgiver. Foto: skjermdump Vis mer

Som du ser er det tre medlemstilbud som topper lista: Danica (NITO), Kron (Akademikerne) og Sparebank 1 (LO Favør).

Kron og Nordea har de laveste gebyrene for ikke-medlemmer med henholdsvis 0,19 og 0,25 prosent av pensjonssparingen.

Gjør dette om du ikke samler pensjonen på EPK

Du må ikke samle all pensjonen din på én konto om du ikke vil - men dette må du gi beskjed om innen 1. mai via en reservasjonsløsning på Norskpensjon.no.

- Hvorvidt det er lurt å reservere seg, eller samle pensjonen sin kommer an på prisnivået som pensjonsleverandøren til nåværende arbeidstaker legger seg på i forhold til konkurrentene, sier Jensen i Forbrukerrådet.

- Skulle du ikke ønske å samle pensjonssparingen hos nåværende arbeidsgiver, anbefaler vi likevel de med flere pensjonskapitalbevis å slå dem sammen i én kontrakt. Da unngår du faste gebyr for administrasjon som følger den enkelte kontrakten, fortsetter han.

Sparebank 1 tar over 500 kroner for å administrere én kontrakt, mens andre gjør det for under femtilappen (Handelsbanken og Nordnet), eller til og med gratis (Duvi), eksemplifiserer Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer