Matpriser:

Prissjokk: Dyreste 30 år

Nordmenn har i mange år strømmet over grensa for å handle billigere mat og drikke. I fjor økte prisene kraftig i Sverige - og det har ikke vært så dyrt å handle i svenske butikker siden 1991.

ØKTE PRISER: Matvareprisene i Sverige har økt betraktelig det siste året. Det har ikke vært så dyrt å handle i Sverige på over 30 år. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ØKTE PRISER: Matvareprisene i Sverige har økt betraktelig det siste året. Det har ikke vært så dyrt å handle i Sverige på over 30 år. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

SVINESUND (Dagbladet): Det siste året har prisene i samfunnet økt betraktelig - og mange nordmenn har kjent de høye bensin-, strøm- og matutgiftene på lommeboka.

Men det er ikke bare her til lands at mange opplever en trangere økonomi. Ferske tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat viser at den norske prisveksten på mat var blant de laveste i Europa i 2022.

I snitt steg prisene på dagligvarer i EU med 17,8 prosent. Norge hadde en økning på 11,5 prosent, i Danmark steg prisene med 8,7 prosent, mens det i Sverige i samme periode steg med nesten 19 prosent.

Den svenske prisøkningen er langt høyere enn ekspertene forutså. Lønner det seg fremdeles for nordmenn å ta turen over grensa for å handle mat?

Dyreste på over 30 år

Analytikere spådde en årsbasert prisstigning på 12 prosent, men bare i desember steg de svenske matvareprisene med 12,3 prosent.

Det er det høyeste nivået siden februar 1991, ifølge landets statistiske byrå, SCB. Det har altså ikke vært så dyrt å handle dagligvarer i Sverige på 32 år.

Økonomiprofessor ved Norges Handelhøyskole (NHH), Øystein Foros, har likevel en gladnyhet til alle nordmenn som elsker harryhandel:

- Matvareprisene er fortsatt betydelig lavere i Sverige. Det er minst like viktig å være bevisst på hva man kjøper når man reiser over grensa, for ikke alle matvarer lønner seg å kjøpe i Sverige - enkelte ting er faktisk billigere i Norge.

BUTIKKSJEF: Ole Jørgen Lind. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BUTIKKSJEF: Ole Jørgen Lind. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Butikksjef ved Maximat Nordby, Ole Jørgen Lind, opplever ikke at nordmenn har blitt skremt av den høye prisøkningen i Sverige.

- Vi har hatt mange år med lav prisøkning på dagligvarer - og i perioder har det nesten ikke vært noen økning i det hele tatt. Men det er ikke noe hemmelighet at matvareprisene i Sverige har økt det siste året, og vi nærmer oss nok en «all time high» på matvarepriser. Men det er viktig å huske på at prisene også har økt i Norge, noe som gjør at prisforskjellene i norske og svenske matbutikker fortsatt er store, sier han til Dagbladet.

Forventer storinnrykk

Onsdag 1. februar er ett av to årlige prisvinduer i Norge, hvor prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene justeres. Det innebærer at forbrukerne må betale mer for varene - og neste uke er det ventet en betydelig økning i matvareprisene.

Det gjør at Maximat Nordby forbereder seg på et storinnrykk fra Norge i ukene som kommer.

STRØMMER OVER GRENSA: Nordmenn har i mange år strømmet over grensa for å handle billigere mat og drikke i Sverige. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STRØMMER OVER GRENSA: Nordmenn har i mange år strømmet over grensa for å handle billigere mat og drikke i Sverige. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Sist gang Norge justerte prisene sine, 1. juli i fjor, økte vi omsetningen med nesten 20 prosent. Vi forventer at det samme vil skje når de norske prisene settes opp neste uke, og har sterk tro på at det vil gi oss en boost. Vi forbereder oss på et storinnrykk, sier Lind og legger til:

- Vi jobber alltid ut fra prognoser og går ut fra at vi også denne gangen vil oppleve en økning på rundt 20 prosent. Så må vi se hva som skjer og justere deretter. Det viktigste er at vi har nok varer til alle som kommer, legger butikksjefen til.

- Vanskelig

- Vil dere sette opp prisene i forkant av det ventede storinnrykket?

- Nei, det kommer vi ikke til å gjøre. Vi ønsker at prisforskjellen skal være så stor som mulig og at det skal lønne seg for nordmenn å ta turen over grensa for å handle hos oss. Vi kunne tjent mye på å skru opp prisene de neste ukene, men på sikt tjener vi mest på å ha så billige priser som mulig.

Han understreker:

- Vi forholder oss til vår egen prisstrategi, og Sverige har en mer flytende prismodell sammenliknet med Norge. Når leverandørene justerer sine priser, justeres prisene ganske raskt i butikkene også. Det gjør at vi ikke får de store hoppene som i Norge.

Forskjellig praksis i de ulike landene, gjør det vanskelig å sammenlikne prisutviklingen i Skandinavia, påpeker Foros.

- Sverige og Danmark justerer prisene sine underveis som kostnadene endrer seg gjennom året. I Norge har vi heller to større prishopp i løpet av ett år. I løpet av vårmånedene i fjor så vi for eksempel at prisene steg mye mer i Sverige enn i Norge, men mye av dette tok vi igjen da vi justerte prisene våre 1. juli. Det særegne prisvindu-fenomenet vi har i Norge gjør det derfor vanskelig å sammenlikne oss med andre land.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer