Matpriser:

Prissjokk: Dyreste 30 år

Nordmenn har i mange år strømmet over grensa for å handle billigere mat og drikke. I fjor økte prisene kraftig i Sverige - og det har ikke vært så dyrt å handle i svenske butikker siden 1991.

ØKTE PRISER: Matvareprisene i Sverige har økt betraktelig det siste året. Det har ikke vært så dyrt å handle i Sverige på over 30 år. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ØKTE PRISER: Matvareprisene i Sverige har økt betraktelig det siste året. Det har ikke vært så dyrt å handle i Sverige på over 30 år. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

SVINESUND (Dagbladet): Det siste året har prisene i samfunnet økt betraktelig - og mange nordmenn har kjent de høye bensin-, strøm- og matutgiftene på lommeboka.

Men det er ikke bare her til lands at mange opplever en trangere økonomi. Ferske tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat viser at den norske prisveksten på mat var blant de laveste i Europa i 2022.

I snitt steg prisene på dagligvarer i EU med 17,8 prosent. Norge hadde en økning på 11,5 prosent, i Danmark steg prisene med 8,7 prosent, mens det i Sverige i samme periode steg med nesten 19 prosent.

Den svenske prisøkningen er langt høyere enn ekspertene forutså. Lønner det seg fremdeles for nordmenn å ta turen over grensa for å handle mat?

Dyreste på over 30 år

Analytikere spådde en årsbasert prisstigning på 12 prosent, men bare i desember steg de svenske matvareprisene med 12,3 prosent.

Det er det høyeste nivået siden februar 1991, ifølge landets statistiske byrå, SCB. Det har altså ikke vært så dyrt å handle dagligvarer i Sverige på 32 år.

Økonomiprofessor ved Norges Handelhøyskole (NHH), Øystein Foros, har likevel en gladnyhet til alle nordmenn som elsker harryhandel:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer