Prissjokk på matvarer

Ikke siden 1982 har prisene på mat økt så mye.

Publisert
Sist oppdatert
Dette er den den høyeste månedlige oppgangen siden 1982.SSB.


Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,5 prosent fra januar til februar 2008, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ikke minst dyrere mat har forårsaket denne økningen. Men også prisøkning etter januarsalg på møbler, klær og sko hadde innflytelse.

Fra februar 2007 til 2008, gikk konsumprisindeksen opp med 3,7 prosent. KPI-JAE (inflasjon justert for avgifter og uten energipriser) steg med 2,2 prosent det siste året. I januar 2008 var denne 1,9 prosent.

Ekstra penger i trange tider

Høyeste siden 1982

Det er altså spesielt stigninger i matvareprisene som er skyld i den høye inflasjonen. Disse steg nemlig med hele 2,2 prosent fra januar til februar - og ikke siden 1982 har prisstigningen på mat vært så høy fra en måned til en annen.

De fleste matvaregruppene har økt i pris. Men spesielt brød, kornprodukter, pasta, melkeprodukter og olje har økt mye. Det tyder altså på at de økende matvareprisene internasjonalt nå også påvirker Norge.

Også produkter til rengjøring og personlig hygiene steg mye.

I den andre enden hadde lavere priser på elektrisitet en dempende effekt på inflasjonen. I februar falt prisene på elektrisitet for første gang siden august 2007, og prisene var 6,1 prosent lavere enn i januar 2008.

Inflasjon på 14.210.480 milliarder %

Kan gi renteøkning?

Førstkommende torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Inflasjonen (KPI-JAE) er en av de viktigste faktorene som sentralbanksjefen styrer etter – spørsmålet er om de nye tallene til SSB betyr at det er større sannsynlighet for at han vil øke renten?

- Det er klart mer usikkert i forhold til rentemøtet torsdag, og Norges Bank har helt sikkert mulighet til å skifte mening og sette opp renten på grunnlag av dette, sier Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea, men legger til:

- Vi heller imidlertid mot at renten kommer til å holde seg stabil nå i mars, og at sentralbanksjefen heller kommer til å si at det vil bli renteøkning i 2. kvartal om inflasjonen fremdeles ligger over to prosent i mars og april.

Ifølge Bruce trekker den høye pengemarkedsrenten og krisen i finansmarkedene mot at det ikke blir renteøkning førstkommende torsdag.

Heller ikke sjeføkonomene i DnBNOR tror at dette vil endre på torsdagens beslutning i Norges Bank.

- Inflasjonstallene var høyere enn vi ventet. Vi hadde regnet med en inflasjon på 1,9 prosent, og den ble altså 2,2 prosent. Det var i forhold til økningen i matvareprisene at vi bommet, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnBNOR.

- Men dette endrer likevel ikke på vår syn på hva vi tror at Norges Bank gjør på torsdag. Det styrker imidlertid vår tro på at det kommer en ny renteøkning på 0,25 prosent i 2. kvartal, avslutter han.

Hvor mye kan du låne?

100.000 % inflasjon

Uten sammenlikning for øvrig: I dag skriver svenske e24.se at inflasjonen i Zimbabwe er skyhøy - nærmere betegnet har de en inflasjon på 100.000 prosent.

Og en zimbabwisk dollar er dermed ikke mye verdt lenger. For eksempel koster en liter melk fem millioner zimbabwiske dollar, og et brød tre millioner.

- Når jeg handler mat til familien, må jeg ha med 200-300 millioner dollar. Det blir tjukke bunter, sier en kilde til e24.se.

Din økonomi i 2008

Mer bank&finans:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer