Prissjokk på matvarer

Ikke siden 1982 har prisene på mat økt så mye.

Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,5 prosent fra januar til februar 2008, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ikke minst dyrere mat har forårsaket denne økningen. Men også prisøkning etter januarsalg på møbler, klær og sko hadde innflytelse.

Fra februar 2007 til 2008, gikk konsumprisindeksen opp med 3,7 prosent. KPI-JAE (inflasjon justert for avgifter og uten energipriser) steg med 2,2 prosent det siste året. I januar 2008 var denne 1,9 prosent.

Ekstra penger i trange tider

Høyeste siden 1982

Det er altså spesielt stigninger i matvareprisene som er skyld i den høye inflasjonen. Disse steg nemlig med hele 2,2 prosent fra januar til februar - og ikke siden 1982 har prisstigningen på mat vært så høy fra en måned til en annen.

De fleste matvaregruppene har økt i pris. Men spesielt brød, kornprodukter, pasta, melkeprodukter og olje har økt mye. Det tyder altså på at de økende matvareprisene internasjonalt nå også påvirker Norge.

Også produkter til rengjøring og personlig hygiene steg mye.

I den andre enden hadde lavere priser på elektrisitet en dempende effekt på inflasjonen. I februar falt prisene på elektrisitet for første gang siden august 2007, og prisene var 6,1 prosent lavere enn i januar 2008.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer