Prisstigning på 2,9 prosent det siste året

Dyrere flybilletter og strøm bidro til at konsumprisindeksen (KPI) steg 2,9 prosent fra april 2018 til april 2019.

ØKTE PRISER: Passasjertransport med fly har hatt en prisøkning på over 25 prosent fra april i fjor til april i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ØKTE PRISER: Passasjertransport med fly har hatt en prisøkning på over 25 prosent fra april i fjor til april i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen er uendret siden mars, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Justert for avgiftsendringer og uten energivarer økte konsumprisindeksen 2,6 prosent fra april i fjor til april i år.

Månedsendringen var preget av økte priser i sammenheng med utenlandsreiser. Prisene på flyreiser steg 23,2 prosent. Prisene på pakketurer dro i samme retning, og økningen må sees i sammenheng med at måleperioden sammenfalt med påsken. Etter forrige måneds Mammutsalg, steg prisene på bøker 11,3 prosent fra mars til april.

I motsatt retning viste matvarer og alkoholfrie drikkevarer en prisnedgang på 0,8 prosent, og bidro dermed til å dempe oppgangen:

– Tilbud på de typiske påskevarene sjokolade, kjeks, appelsiner, lammekjøtt, pølser, ketsjup og sennep bidro til at prisene falt fra mars til april, forklarer Kjersti Nyborg Hov, seniorrådgiver i SSB. Siden april i fjor har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steget 1,9 prosent.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 1,8 prosent fra mars til april. Men til tross for at strømprisene har falt de siste tre månedene, ligger de fortsatt på et høyt nivå. Fra april 2018 til april 2019 steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie 8,4 prosent. Prisene på passasjertransport med fly viste en tolvmånedersvekst på 25,7 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer