Pristest: BF Vietnam

GØY & DYRT: Stive priser på dataspill i Norge gjør det frustrerende å se at latterlige tollgrenser ødelegger muligheten til å kjøpe spillet billig fra utlandet.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Battlefield 1942 har vært en gigantsuksess for EA Games, og fansen kommer garantert til å løpe ned butikkene for å få tak i den etterlengtede oppfølgeren BF Vietnam. At spillet fikk en sterk sekser av DinSides spillguru er sikkert også med på øke kjøpelysten.

Som de fleste spillentusiaster har merket, koster det imidlertid gress å kjøpe dataspill. Nye titler lopper deg vanligvis for rundt 400-500 kroner, og slike priser gjør det selvsagt interessant å sjekke hva de samme spillene koster i utlandet.

Farlig fristende

Inkludert fraktkostnader til Norge og regnet etter dagens valutakurser vil spillet koste deg 296 kroner fra Amazon.com i USA, og 354 kroner fra Amazon i England. Og legg merke til at vi her har brukt Amazon som eksempel. Den ivrige nettshopper vil nemlig vite at Amazon ikke er kjent for å være den billigste aktøren på markedet, hos Amazon er det i første rekke enormt utvalg og god service som står i fokus. Det er derfor mye som tyder på at spillet kan fås enda billigere fra andre utenlandske aktører.

Av de norske butikkene kom Zailor.no billigst ut med 409 kroner, mens DVD-huset og BestBuy lopper deg for henholdsvis 514 og 544 kroner. Også her er prisene inkludert frakt.

Trykk her for å se prisene i de norske butikkene

For den prisbevisste forbruker ser valget i utgangspunktet enkelt ut. Sammenlignet med det billigste og dyreste tilbudet i Norge, ser det ut som om besparelsen blir mellom 113 og 248 kroner ved å bestille fra USA.

Problemet er at de norske tollreglene ødelegger regnestykket.

Den evinnelige 200 kroners grensa

Dette spillet bryter nemlig den magiske 200-kroners grensa. Er varens verdi under 200 kroner, slipper du nemlig å betale merverdiavgift for varen. Med en gang verdien overstiger 200 kroner kommer merverdiavgiften på 24 prosent av kjøpesum OG fraktkostnader i tillegg.

Kronen på verket er at du i tillegg må betale et spedisjonsgebyr for å få varen gjennom tollen. Dersom du lar Posten gjøre jobben er gebyret på 150 kroner. Og selv om du selv står for fortollingen, må du uansett betale 70 kroner. Forstå det den som kan.

Eksempel: Kjøper du spillet fra USA er prisen inkludert frakt 296 kroner. Momsen utgjør her 24 prosent, det vil si 71 kroner, totalt 367 kroner. På toppen av dette kommer så enten et gebyr på 70 eller 150 kroner.
Totalprisen blir altså 437 kroner ved egenfortolling, og 517 kroner hvis du lar Posten gjøre jobben.

I de tilfellene der du lar posten gjøre jobben, utgjør faktisk gebyret en importskatt på 41 prosent, resultatet er gitt: Netthandel fra utlandet er lite lønnsomt.

Eksempel 2: Kjøper du fra England, er prisen 354 kroner inkludert frakt. Med moms øker prisen til 439 kroner. Med egenfortolling blir sluttsummen på 509. Fortoller du via Posten, øker prisen til nette 589 kroner. Det er faktisk 44 kroner mer enn du må betale i den dyreste norske nettbutikken.

Trykk her for å se prisene i de norske butikkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer