Pristest på kondomer

Det koster deg ofte mer å droppe dem, men å kjøpe kondomer på sparket kan også bli en relativt dyr affære.

Pristest på kondomer
Publisert
Sist oppdatert
- 56 prosent kjøper kondomer på impuls. Tone-Berit Lintho, RFSU


Går du rundt med kondomer i lomma i tilfelle du skulle få snøret i bånn på byturen? Eller tar du en svipptur innom en kiosk eller bensinstasjon på vei hjem for å sørge for de nødvendige forholdsreglene?

Kondomer gjør kanskje ikke det største innhugget i husholdningsbudsjettet. Men det kan likevel svi relativt kraftig dersom du kjøper kondomer på sparket en sen nattestime i stedet for å skrive det opp på handelista sammen med melk og brød.

Les også: For pinlig med kondom

Nesten dobbel pris

DinSides pristest viser nemlig at du betaler nesten det dobbelte for å skaffe deg den nødvendige beskyttelsen på feil sted.

Vi har testet priser i fire dagligvarebutikker og fire kiosker og bensinstasjoner. I tillegg har vi hentet inn priser hos Kondomeriet og fra en leverandør av kondomautomater. Med ett unntak er det kioskene og de nattåpne stedene som topper prislista.

Lei av de gode, gamle gummidingsene? Hva med kondom på boks?

Mens Nøkken-kondomene (RFSU Näcken) koster 48 kroner hos testvinneren Rema 1000, må du ut med 89 kroner hos Rimi. Narvesen og 7eleven tar seg også relativt godt betalt, med priser på henholdsvis 82 og 79 kroner.

Velger du Profil, kommer Rimi langt bedre ut, med en pris på bare to kroner over Rema 1000. Her kommer nok en gang Narvesen og 7eleven dårlig ut prismessig.

Satser du på at én kondom er nok, kan du ta lettvintvarianten og kjøpe på automat. Vår stikkprøve viser at det koster deg 20 kroner. Det betyr at autmatomatkondmene omregnet til en ti-pakning ville kostet deg 200 kroner.

Er du i målgruppen, vil det aller smarteste være å benytte seg av muligheten til gratiskondomer som deles ut på de fleste helsestasjoner.

Dette koster kondomene deg
UtsalgsstedPris, NøkkenPris, ProfilPris, Easy.ac
Rema 100048,0048,00-
Kiwi56,9049,9038,90
ICA Supermarked59,9050,9039,90
Kondomeriet65,0062,0042,00
Deli Deluca65,00-45,00
7eleven79,0079,0049,00
Narvesen82,0082,0053,00
Rimi89,0050,00-
Statoil--79,00
Prisene er innhentet på tilfeldig utvalgte utsalgssteder i Oslo. Pakkene med Profil og Nøkken inneholder ti kondomer, mens Easy.ac inneholder seks stykker. Du kan selv velge hvordan du vil sortere tabellen ved å klikke på de ulike kolonneoverskriftene.


Pristest på kondomer


Hvis du er blant dem som handler på impuls, er du langt ifra alene.

- 56 prosent kjøper kondomer på impuls. Det er ikke noe som står på folks handlelapper, sier Tone-Berit Lintho, daglig leder hos kondomprodusentene RFSU.

Og det er spesielt høy aktivitet i de sentrumsnære butikkene på kveldstid.

- Enkeltbutikker sentralt i byområdet, som for eksempel 7eleven på Karl Johan, selger vanvittig mye på kveldstid, sier Lintho, og understreker at en pakke kondomer uansett ikke koster deg mer enn en kinobillett.

1,9 kondomer hver

Selv om det kan være dyrt å kjøpe på impuls, kan det være langt dyrere å droppe kondomet. Nordmenn bruker i snitt bare 1,9 kondomer hvert år, noe som plasserer oss på bunnivå i Europa.

Synes du kondom er pes? Slik går du fram!

Det førte blant annet til at rundt 20.000 ungdommer ble smittet av kjønnssykdommen klamydia i 2006, noe som var en kraftig økning fra året før. Salget av angrepiller øker også jevnt.

Det er likevel lys i tunnelen. RFSU står for mellom 90 og 95 prosent av markedet i Norge, og ifølge deres statistikk har det vært en solid salgsøkning de siste årene. Fra 2000 og ut 2007 har salget fra dagligvarebutikker økt med hele 32 prosent.

- Forhåpentligvis vil dette på sikt være med på å få ned klamydiastatistikken, sier Lintho.

Les også: Flere unge bruker kondom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer