Pristest: Se fosteret i 3D

Er du ikke fornøyd med den vanlige ultralyden? Dette koster det deg å se barnet i magen i 3D.

Foto: Ultralydklinikken Sandvika
Foto: Ultralydklinikken Sandvika Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oi, kan det være en tå? Eller er det kanskje snurrebassen? De litt uklare ultralydbildene av nurket i magen er ikke alltid like lett å forstå, og jordmor peker og forklarer så godt hun kan.

Men nå trenger ikke vordende foreldre nøye seg med de tradisjonelle bildene i to dimensjoner. De siste årene har det nemlig kommet stadig flere aktører som tilbyr ultralydundersøkelse med tredimensjonale bilder.

Ta DinSides graviditetstest

Det går i korte trekk ut på at todimensjonale bilder blir satt sammen slik at bildet av barnet i magen blir mer realistisk og man får en større dybdefølelse. Foreløpig har ikke en slik ultralydundersøkelse noen stor medisinsk betydning, siden de fleste misdannelser oppdages også ved vanlig 2D ultralyd.

Det handler i hovedsak om en glede over å se fosteret og knytte seg til det, mener flere av aktørene vi har snakket med.

Les også: Magesmerter var baby

Dette er 3D ultralyd

 • Teknologi som blant annet brukes til fosterundersøkelser
 • Den tradisjonelle 2D-ultralyden gir et "flatt" bilde i svart/hvitt
 • 3D-ultralyd gir et mer detaljert bilde hvor man f.eks kan se hudoverflate og ansiktstrekk
 • Ble først utviklet ved Duke University i 1987. Senere har Norge gjort seg bemerket internasjonalt i forbindelse med forskning ved St. Olavs Hospital.
 • 3D ultralyd relateres også til 4D ultralydteknologi. 4D betyr at man setter sammen 3D-bilder slik at man kan observere bevegelser over tid.
 • Kan utføres når som helst, men det aller beste resultatet får du sannsynligvis rundt uke 26-28.
 • Kilde: Wikipedia, Nøtterøy Ultralydinstitutt

 • Fra 800 til 1.100 kroner

  Hittil er det ingen sykehus som tilbyr 3D ultralyd som en del av rutineundersøkelsen, men flere private klinikker har kastet seg på bølgen. De fleste av de som DinSide har funnet, befinner seg Østlandet, med noen få unntak i Vest- og Midt-Norge. I vår pristest har vi gjort et tilfeldig utvalg.

  Resultatene viser at det er et relativt stort spenn i prisene, fra 800 kroner til 1.500 kroner. Med noen små variasjoner får du stort sett det samme med deg hjem etter undersøkelsen: to eller flere 3D-bilder printet ut på fotopapir og en DVD eller CD med bevegelige klipp (4D-klipp) og stillbilder av fosteret.

  Er du gravid? Beregn terminen din på Lommelegen.no

  Hvor mange bilder du får og hvor god kvaliteten blir, avhenger blant annet av hvordan fosteret ligger og hvor langt du har kommet i svangerskapet. Jo lenger ut i svangerskapet, jo tydeligere trekk har fosteret. Samtidig har det mindre plass å boltre seg på, og hvis det for eksempel ligger med ansiktet bakover, kan det være vanskelig å få gode bilder.

  Ved enkelte klinikker er det personer med for eksempel bakgrunn innen ultralyd eller røntgen som står bak undersøkelsen, mens det er gynekologer, jordmødre eller leger ved andre klinikker. Det er med på å avgjøre hvor omfattende den medisinske undersøkelsen er, og ser også ut til å gjøre et utslag i prisen.

  Dyrt og billig i Oslo

  Sammenligningen vår viser at hvis du bor i Oslo, kan du spare en hundrelapp på å reise til testens prisvinnere på Nøtterøy eller i Sandvika for å foreta undersøkelsen. Vinninga vil imidlertid gå opp i spinninga med tanke på reiseutgifter.

  Majorstuaklinikken tilbyr testens dyreste undersøkelse, men den omfatter da en grundig medisinsk gjennomgang av fosteret i tillegg til bilder og filmklipp. Er du hovedsakelig på jakt etter bilder og film, lønner det seg å velge Majorstuaklinikkens andre tilbud som er 600 kroner billigere.

  Se hvordan barnet utvikler seg fra uke til uke

  Dette betaler du for ultralyd i 3D
  KlinikkPrisDette får duTidsbrukUtføres av
  Nøtterøy Ultralydinstitutt800 kronerMedisinsk vurdering av fosteret. 8-12 bilder på fotopapir. DVD-film av hele undersøkelsen, med bilder i både 2D og 3D.30 minSpesialist i medisinsk radiologi
  Ultralydklinikken Sandvika800 kronerGjennomgang av fosterets anatomi. Fire bilder på fotopapir, DVD med 20-50 stillbilder og 4D-klipp.45 minSonograf/ultralydspesialist
  Majorstuaklinikken (Oslo)900 kronerCa fire bilder på fotopapir. DVD med stillbilder og 4D-klipp.30 minSonograf/ultralydspesialist
  Mjøskirurgene (Gjøvik)1.000 kronerCD med stillbilder og 4D-klipp30 minGynekolog
  Sunnmøre MR-klinikk (Ålesund)1.000 kronerCD med stillbilder og film i 2D samt stillbilder i 3D.30 minJordmor
  Spesialistsenteret for kvinner (Jessheim)1.100 kronerMedisinsk undersøkelse og utskrift med medisinsk informasjon om fosteret. To bilder på fotopapir og DVD med ca 30 stillbilder og 4D-klipp.30-45 minSpesialist i gynekologi og fødselshjelp
  Majorstuaklinikken (Bergen)1.200 kronerMedisinske gjennomgang, ca fire bilder på fotopapir, CD-rom, DVD med stillbilder og 4D-klipp.45 minutterSonograf/ultralydspesialist
  Majorstuaklinikken (Oslo)1.500 kronerMedisinsk gjennomgang, ca fire bilder på fotopapir, DVD med stillbilder og 4D-klipp.30 minFøtalmedisiner


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer