Fordeling av arv

Privat lån kan gi arve-smell

Derfor er det lurt å ha det skriftlig, ifølge advokat.

SMART, MEN: Private lån kan ofte være smartere enn forbrukslån, men det er noen ting du bør passe på. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er to søsken som skal arve av våre foreldre, men min bror har lånt én million kroner privat av dem. For å gi ham dette lånet, tok foreldrene våre opp et lån hos banken med huset som sikkerhet. Huset er verdt cirka to millioner, men det er altså én million i lån på det.

Dette med lånet er kun basert på en muntlig avtale mellom min bror og våre foreldre, ingenting er nedskrevet.

Hvordan vil arven bli fordelt mellom oss brødre når foreldrene våre er døde, og hva skjer med arven om min bror nekter for å ha lånt pengene?

Dette spørsmålet stilles på Advokatenhjelperdeg.no - en tjeneste fra Advokatforeningen.

Privat lån kan være smart, men...

Dinside har tidligere skrevet om private lån. Slike lån kan være smart om du for eksempel trenger ekstra egenkapital til boligkjøp eller havner i ei pengeknipe der alternativet er å ta opp kreditt- eller forbrukslån.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea har nemlig forklart at ved eventuelt mislighold av det private lånet, er det nemlig et familiemedlem eller en venn som er kreditor, ikke banken.

Og en nærstående legger gjerne godviljen til i større grad dersom låntaker får betalingsproblemer.

- Men også i en privat lånesituasjon kan det være lurt å sette opp en skriftlig låneavtale med klare vilkår, for eksempel hvor lang nedbetalingstid og hva renta skal være - og husk at lånet må føres opp i skattemeldingen, understreket forbrukerøkonomen videre.

- Få det skriftlig

Det er nettopp dette som er problematisk i eksempelet innledningsvis om privat lån i et framtidig arveoppgjør.

Advokat Trude Stormoen svarer innsender at en praktisk løsning er at lånet innfris mot brorens andel av arven, men om han nekter for lånet, blir det et bevisspørsmål som må ses i sammenheng med dokumentasjonen som finnes.

Da er jo problemet at det private lånet er basert på en muntlig avtale i dette tilfellet.

Advokat Andreas Poulsson i Codex framholder at så lenge dette er et lån, vil det ikke bli snakk om avkortning, for låntaker skylder nemlig pengene til dødsboet.

- Mitt råd er at det alltid lages en skriftlig låneavtale, som også regulerer vilkårene for lånet, slik at det ikke blir noen uklarheter rundt lånet i etterkant, understreker Poulsson overfor Dinside.

Ulike utfall

Det er altså flere ulike måter arvefordelingen mellom brødrene i eksempelet kan løses:

  • Så lenge minst én av foreldrene er i live, kan de utarbeide en skriftlig avtale der det private lånet den ene broren har fått enten reguleres eller anses som forskudd på arv. Ved salg av boligen, skal dermed broren med lån ikke få noe, mens den andre broren skal få den resterende millionen fra salget når boliggjelda til foreldrene er innfridd.
  • Dersom foreldrene dør før noe blir avtalefestet skriftlig, og broren som fikk det private lånet ikke vil vedkjenne dette, kan det faktisk bli til at når lånet på boligen er innfridd, deles den ene millionen som er igjen likt mellom brødrene, slik at de får 500 000 kroner hver. Men da har jo den ene broren egentlig fått 1,5 millioner og den andre kun 500 000 kroner av arven etter deres felles foreldre.

Det beste er nok likevel å ordne opp i dette mens foreldrene er i live, for det er jo sånn at boligverdi endrer seg, og det er ikke sikkert verdien var den samme da den ene broren fikk låne penger fra foreldrene som den dagen huset skal selges.

Her kan du lese en viktig sak dersom det gis forskudd på arv:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer