Private barnehager skviser foreldre

Flere private barnehager har satt ned foreldrebetalingen med bare et par hundrelapper i år. Og foreldrene får ikke se regnskapene.

Publisert
Sist oppdatert

Private barnehager skviser foreldre

  1. Krev å få se regnskapet
  2. Dette bør du gjøre


Fra 1. august i år ble statstilskuddet til private barnehager økt med 1537 kroner måneden for barn under 3 år, og 780 kroner pr måned for barn over 3 år. Stortinget bevilget omtrent to milliarder kroner - en økning på 35 prosent fra i fjor - over årets statsbudsjett for å få dette til.

Dyrt i Troms og Oslo

”- Finnes det i dag retningslinjer på hvor mye barnehageeier skal sette ned prisen etter å ha fått ekstra tilskudd på 780 og 1537 kroner per måned per barn? Og kan vi forlange å få se i regnskapene om dette går til foreldrebetaling?" Det er spørsmålet Bjørnar Anfinsen har stilt til barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Private barnehager skviser foreldre


Han har barn i Mumindalen barnehage i Tromsdalen, hvor prisen ligger på 3.200 kroner. Prisen har her kun gått ned med 200 kroner.

Han skriver også at foreldrene nektes innsyn i regnskapene. Eieren begrunner avslaget med at barnehagen er et privat foretak.

I en annen barnehage i Oslo er foreldrebetalingen i høst på 4.900 kroner måneden – bare 150 kroner mindre enn på vårparten. Foreldrene har reagert på at prisreduksjonen ikke er større, men eieren av barnehagen har nektet dem innsyn i regnskapet. Foreldrene ønsker å være anonyme.

Støtter foreldrene

I barnehageforliket og statsbudsjettet er det fylkesmennene som er utpekt som klageinstans i saker om foreldrebetaling.

- Foreldre har i dag ingen hjemmel til å kreve å betale noe bestemt beløp. Fra 1. mai neste år, vil imidlertid maksimumssatsene være fastsatt i forskrift, sier rådgiver Tove Mogstad Slinde hos fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Hun har forståelse for at foreldre reagerer på at betalingen bare settes ned med mindre beløp.

- Det var en klar forutsetning for de økte statstilskuddene at de skulle gå til redusert foreldrebetaling. Det er klart at private barnehager som bare reduserer foreldrebetalingen med et par hundrelapper har et forklaringsproblem, og at både foreldrene og det offentlige vil ha behov for å vite hva pengene har gått til, sier hun.

Reager nå!

Hun mener at foreldre som sitter i samarbeidsutvalget i barnehagene både har rett og plikt til å reagere på for høy betaling.

- Foreldrerepresentantene kan når som helst ta opp spørsmål om foreldrebetalingen. For å sikre at satsene reduseres fra mai neste år, kan det være naturlig å ta det opp i forbindelse med barnehagens budsjett. Skal foreldre betale mer enn maksimumspris fra 1. mai 2004 forutsetter dette - i følge barnehageforliket - at samarbeidsutvalget godkjenner det, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer