Private bilder på avveie?

NETT: Det er på julebordet det skjer. Men ikke alle festbilder er like morsomme dagen etter. I hvert ikke hvis de legges ut på nettet uten at du vet om det.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV96526)]

Med digitalkameraer i de tusen hjem er det en smal sak å legge ut bilder på sin egen hjemmeside. Men ikke alle er like fornøyd med utviklingen. Det er ikke alle bilder – eller opplysninger - man har lyst til å dele med hele verden.

Her viser vi deg hva du bør gjøre dersom noen har publisert krenkende eller uønskede opplysninger om deg på nettet. Trykker du på lenkene til høyre får du i tillegg se hva som kan legges ut på nettet, og hva som krever samtykke.

Be om at bildene eller opplysningene fjernes

Har noen lagt ut opplysninger om deg på nettet som du føler krenkende?

(Avsluttet)
Nei(56%) 257
Vet ikke(24%) 113
Ja(20%) 92
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke alle er klar over at de trenger tillatelse til å legge ut bilder som kan oppfattes som krenkende. Det første du bør gjøre er derfor å ta direkte kontakt med den som har lagt ut opplysningene, og be om at de fjernes.

Ligger bildene på en hjemmeside står det ofte kontaktinformasjon på sidene. Finner du navn, men ikke noe telefonnummer, kan du søke på telefonkatalogen.no

Gå på internettleverandøren

Får du ikke kontakt med personen bak nettsiden, må du kontakte eieren av domenet. Be dem om hjelp til å fjerne de uønskede opplysningene om deg.

De norske internettleverandørene har vanligvis regler for hva deres kunder kan legge ut på nettet. I følge Datatilsynet har de ofte egne ”misbruksteam” som kan hjelpe deg. Disse går gjerne under betegnelsen ”abuse” eller ”abuse-team”.

Slik finner du dem: Noter nettadressen hvor informasjonen ligger. Nettadressen finner du i adressefeltet på nettleseren din, og den begynner normalt med http://www eller http://home.

Nettadressen viser hvilket domenenavn leverandøren har, ett eksempel er online.no. Om domenenavnet virker ukjent kan du finne den ansvarlige bak domenet ved å besøke den norske –hvem er-databasen til Norid. Norid viser alle ”.no” domenenavn.

Virker domenenavnet utenlandsk kan du søke på iana.

Den norske nettnemda eller Datatilsynet

Om ikke dette hjelper er de neste trinnene å kontakte Nettnemda eller Datatilsynet.no.

Datatilsynet er din offentlige vaktbikkje ved personvernrelaterte saker, men vær oppmerksom på at de kan ha lang saksbehandlingstid.

Synes du bildene eller opplysningene er så krenkende at de bør fjernes umiddelbart, bør du gå direkte til politiet.

Politianmeldelse

Legg merke til at en trussel om anmeldelse også kan få fart i personen som har lagt ut opplysningene du vil ha fjernet. Hvis ikke dette er nok må du la politiet gjøre jobben. Vis også til reglene på området og den nye dommen fra EF-domstolen.

Hva er lov?

Du må regne med å bli omtalt i avisartikler dersom du er i nyhetsbildet og saken for øvrig har allmenn interesse. Men slett ikke alle bilder er av allmenn interesse, den enkeltes rett til personvern og retten til ytringsfrihet må altså veies opp mot hverandre. Trykk her for å se hva du kan legge ut på din egen hjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer