Private dreper ikke kinokultur

En gjennomgang av kinoprogrammet i fire byer på størrelse med vår hovedstad viser at Oslo tilbyr færrest filmer totalt og er midt i løypa hva gjelder å vise filmer som ikke er produsert i USA.

Publisert
Sist oppdatert

Bystyret i Oslo har vedtatt at 66% av kommunens kinobedrift, Oslo Kinematografer, skal selges før jul. Oslo Kinematografer har et faktisk monopol på kinodrift i hovedstaden.

- Endelig avgjort er likevel ikke saken, sier styreleder Jon Lyng. - Når styret i bedriften har funnet en kjøper, skal saken tilbake til bystyret for endelig godkjenning.

Kritikerne av vedtaket hevder at et salg til private vil gi Oslos befolkning færre filmer å velge mellom, høyere billettpriser og fremfor alt langt færre ”smale” filmer på bekostning av californiske publikumsfriere. Disse kritikerne forsøker å samle støtte i bystyret for å avvise alle tilbud om kjøp.

Vi ønsket å foreta en rask sjekk av antall og type filmer som tilbys i byer som ligner på Oslo, så vi slo opp på nettet og fant kinoprogrammet for tirsdag 8. oktober i Göteborg, Bremen, Edinburgh og Portland, Oregon, USA. De fire byene har omtrent samme folketall som Oslo. Edinburgh og Bremen er også hovedsteder, mens Portland er den største byen i Oregon.

Alle de fire byene har privat kinodrift, uten krav til offentlig konsesjon og uten offentlig støtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer