Privatleasing kom ikke

Selv om bindingstiden for momsfritak ble hevet fra årsskiftet, vil ikke leasingselskapene ha privatpersoner som kunder med mindre de har firmagaranti. Men noen, som Volvo Finans, tilbyr i stedet relativt gunstige lån med gjenkjøpsgaranti fra forhandler.

Publisert

Finansieringsselskapenes Forening oppfordret for noen år siden medlemmene til ikke å lease ut biler til privatpersoner. Foreningen fryktet at myndighetene skulle bli for oppmerksom på et hyggelig avgiftshull som lå under virksomheten om privatpersoner slapp til: Da kunne man risikere at nesten ingen biler ville bli solgt på vanlig vis lenger.

Endret likevel

Fordelen ved leasing ligger i at leasingselskapet ikke betaler moms på bilen før de leier den ut til deg. De betaler bare investeringsavgift på syv prosent. For en bil du og jeg må gi 350.000 kroner for, inkludert moms, betaler leasingselskapet bare 304.000 kroner. Og så skal det prutes, noe finansieringsselskapet antakelig er enda flinkere til enn deg.

Når leasingselskapet selger bilen videre, betales det heller ikke moms. Det virker trivelig å være leasingselskap: Kjøpe inn moms-frie biler og selge dem videre i konkurranse med bilbutikker som må betale moms?

For at det ikke skulle være fullt så hyggelig, måtte finansieringsselskapene tidligere beholde bilen i minst åtte måneder før de solgte den videre. Likevel var dette veldig gunstig. Fra årsskiftet har staten forlenget perioden leasingselskapet må beholde bilen til 36 måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer