Probiotika fikser allergi

Gravide kvinner som tar tilskudd av probiotika kan gjøre sine barn en stor tjeneste. Tilskuddet kan redusere barnas risiko for å utvikle allergier.

Publisert
Sist oppdatert

Mange forskere mener at barnas næring under svangerskapet og etter fødselen kan ha stor betydning for risikoen for sykdommer senere i livet.

Nå har svenske forskere undersøkt effekten av probiotika for gravide og ammende. Og resultatene er lovende: Tilskudd av probiotika ser ut til å gi høyere nivåer av et infeksjonsdempende molekyl i brystmelken. Resultatet kan være bedre beskyttelse mot allergier og andre sykdommer.

Bedre immunsystemForskerne ved Karolinska Sykehus i Stockholm og firmaet BioGaia involverte 200 gravide kvinner i forsøket som ble startet i 2001. Halvparten av mødrene ble gitt tilskudd med den naturlige probiotikaen Reuteri fra fire uker før fødselen. Barna ble så gitt det samme tilskuddet gjennom det første leveåret.

En analyse ble tatt av brystmelken fra mødrene på probiotika bare få dager etter fødselen. Prøvene viste at disse mødrene hadde et høyere nivå av det betennelsesdempende stoffet IL-10 i melken. Dette falt også sammen med færre infeksjoner i brystene til de mødrene som brukte probiotika.

Virkestoffet IL-10 står sentralt i reguleringen av vårt naturlige immunforsvar. Stoffets infeksjonsdempende effekt er også tidligere kjent for forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer