Prostitusjon gir penger i statskassa

Belgisk EU-parlamentsmedlem forespeiler mer enn 400 millioner kroner til statskassa som følge av legalisering av bordellvirksomhet.

Mange land legaliserer prostitusjon.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Mange land legaliserer prostitusjon.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere land verden over har legalisert prostitusjonsvirksomhet, og flere land vurderer nå å følge etter. Følgende land tillater nå helt eller delvis prostitusjonsvirksomhet.

 • Belgia

 • Nederland

 • New Zealand

 • Sør-Afrika

 • Australia (Sydney)

 • Den amerikanske delstaten Nevada
 • Også Italia og Romania vurderer mulighetene for liberalisering på dette temaet. Dette ifølge uketidsskriftet The Econonomist.

  Rettigheter og plikter

  Med rettigheter til å drive næring følger også plikter. Nylig vedtok Belgia å tillate prostituerte å drive selvstendig, skjønt tilsvarende virksomhet fra bordell er tatt opp til vurdering. Belgiske myndigheter ser for seg større skatteinntekter som følge av en mulig legalisering av bordellvirksomhet.

  - Slik virksomhet vil kunne innbringe 50 millioner euro (410.475.000 kroner) i skatteinntekter, tror Patty Sorensen, medlem av EU-parlamentet til Economist.

  Også i Katalonia i Spania ønsker man at prostituerte skal følge loven. I fjor vedtok Generalitat de Catalunya (Katalonia fylke) en ny lov som regulerer prostitusjonsvirksomhet. Alle som driver prostitusjonsvirksomhet skal ha tillatelse til forretningsdrift, kunne fremvise legitimasjonspapirer på forespørsel og ha godkjente lokaler. Forretningene skal også betale skatter og avgifter på lik linje med andre typer foretak.

  - Målet er å hjelpe folk ut av prostitusjonen. En annen bieffekt er forhåpentligvis at regulering og avgiftspålegg vil føre til ulønnsomhet for dem som driver denne type virksomhet og at de dermed går over til å finne seg andre inntektskilder, sier Amedeu Farré, arrangement- og aktivitetsdirektør i Katalonia fylke til DinSide.

  Katalanske myndigheter, som har delvis lokalt selvstyre, ønsker nå at de nasjonale myndighetene i Madrid følger opp det katalanske initiativet. De katalanske myndighetene mener at legalisering og regulering vil begrense kriminalitet og lovbrudd som følge av prostitusjon

  Motstand

  .
  Legaliseringen vekker motstand i de fleste land.

  - Sex skal ikke være til salgs. Prostitusjon er ikke noe annet enn betalt voldtekt, sa Nick Smith, parlamentsmedlem for de konservative på New Zealand i forbindelse med statens ferske vedtak om legalisering av bordellvirksomhet sist månded.

  Ikke uventet har den katolske kirken i landene hvor legalisering har vært aktuelt, tatt sterkt til orde mot forslagene. Heller ikke i Norge ser man for seg noen endringer av dagens hallikparagraf.

  - Vi vet i dag alt for lite om følgene av lovendirngen som vi har sett i Nederland og fra kriminaliseringen av prostitusjonen i Sverige til at vi kan si vi ønsker noe som helst endring av av lovverket i retning av legalisering, sier Liv Jessen, leder i Prosenteret.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer