- Prøv to sukkerfrie uker

Da vil du raskt merke hvor søt den daglige Cola-en eller sjokoladen din egentlig er, mener bokaktuell ernæringsfysiolog.

Gunn Helene Arsky er aktuell med boka Kostskolen.
Gunn Helene Arsky er aktuell med boka Kostskolen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et langt overforbruk av sukker kan i verste fall føre til diabetes type 2.


I fjor fikk hver nordmann i seg i snitt 35 kilo sukker. Det er en av nasjonens største utfordringer matmessig, ifølge Gunn Helene Arsky.

- Vi må alle bli flinkere til å begrense sukkerforbruket, og det gjelder ikke bare de unge, selv om denne aldersgruppen nok er verst. Ingen har godt av mye sukker i kosten, understreker ernæringsfysiologen som straks er ute i butikkene med boka Kostskolen.

Er du avhengig av sukker? Ta testen her

Tirsdag stiller Gunn Helene Arsky til nettmøte i DinSide.

Send inn ditt spørsmål allerede nå!

Vi kan riktignok ikke bli avhengige av sukker på samme måte som alkohol eller nikotin. Men smaksløkene blir bedøvet og etter hvert merker vi ikke søtsmaken så godt, ifølge Arsky.

Konsekvensene av at vi spiser så mye sukker kan bli alvorlige, advarer hun.

Les Arskys beste kostholdsråd her

Gunn Helene Arsky er aktuell med boka Kostskolen.
Gunn Helene Arsky er aktuell med boka Kostskolen. Vis mer


- Vi er ikke trygge

- For små barn kan det bety at sukkerholdig mat foretrekkes fremfor mat hvor vi finner mineraler og vitaminer som er avgjørende for vekst og utvikling. Et langt overforbruk av sukker kan også slite ut bukspyttkjertelen fordi den blir presset til å lage mye insulin, og i verste fall føre til diabetes type 2, sier hun.

Ifølge Arsky er kostholdet hos den jevne nordmann nokså tilfredsstillende, selv om vi fortsatt spiser litt for mye fett og for lite grønnsaker, fiber og fisk.

- Jeg synes det virker som om det har kommet en ny giv over oss. Vi er opptatt av mat og helse på en helt annen måte enn før, kanskje fordi overvektsepidemien fra USA truer med å nå Norskekysten ganske snart også.

Les også: Nesten en million overvektige i Norge

Men vi er likevel ikke trygge, påpeker Arsky.

- Søndagsturene er stort sett en saga blott, vi kjører til jobb, til butikken og til treninga, ungene fraktes rundt og er ikke ute og leker lenger. Så det å bevisstgjøre og tilrettelegge for fysisk aktivitet, blir en utfordring.

- Må akseptere sprikende råd

Til daglig jobber Arsky på helsenettstedet DinKost. Nå vil hun altså ta oss i skole med den nye boka si. Hun håper den kan hjelpe deg enten du lurer på om maten kan gi deg vakkert hår eller hva du bør spise når du har diabetes.

- Boka er skrevet på bakgrunn av alle spørsmålene som jeg møter hele tida. Man har hørt ditt, man har lest datt - men hva er egentlig sant? Svarene jeg gir i boka, er basert på den enorme kunnskapen omkring sammenhengen mellom ernæring, fysisk aktivitet og helse som de fleste forskere i verden deler, forklarer hun.

Les også: Superenkelt å spare kalorier

Du er kanskje blant dem som frustrerer deg over de sprikende rådene som møter deg i ulike medier. Den ene dagen er kaffe sunt, den andre dagen livsfarlig. Og en dag skal du spise rødt kjøtt, mens den neste dagen kan det gi deg kreft. De ulike rådene er bare noe vi må akseptere enn så lenge, mener Arsky.

- Ernæringsfaget er ungt og det skjer mye spennende som gjør at ernæringskunnskapen øker fra uke til uke. Kunnskapen kommer til syne i form av artikler, som så fører til sensasjonelle overskrifter i avisa. Men etter som tida går, vil summen av de ulike studiene peke på at den ene sannheten er riktigere enn den andre, forklarer ernæringsfysiologen.

Les hennes beste kostholdsråd her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer