- Prut på renta!

Norges Bank med dobbel renteheving torsdag.

DYRT: Høyere rente og dyr strøm gjør at det blir dyrere å bo. Huseierne og Forbrukerrådet kommer med klar oppfordring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DYRT: Høyere rente og dyr strøm gjør at det blir dyrere å bo. Huseierne og Forbrukerrådet kommer med klar oppfordring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ble det kjent at Norges Bank øker styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Dette vil mange kjenne på lommeboka, sammen med økte priser på strøm og matvarer.

Vær aktiv

- Renten du har på boliglånet kan du gjøre noe med! Vi i Huseierne anbefaler folk å følge med på hva banken gjør og å være en aktiv bankkunde, sier Huseiernes forbrukssjef, Carsten Pihl i en kommentar til egen nettsted.

- Prut på renten, nå, er den klare beskjeden fra Huseierne.

De påpeker at at mange nå vil oppleve at boliglånsrenten nå går over tre prosent, og anbefaler folk å prute på renta eller bytte bank.

RENTEHEVING: Norges Bank har satt opp renten med 0,5 prosentpoeng. Dette bør du gjøre nå, ifølge forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Video: Dagbladet TV. Vis mer

De beste renten for et vanlig lån vil være rett i overkant av tre prosent etter rentehevingene, kan man se ut fra Huseiernes rentebarometer. Mens storbankene nærmer seg fire prosent.

- Derfor er det nå viktig at boligeierne nå er aktive forbrukere og pruter på renten. Både ved å kontakte egen bank, og ved å se om man får bedre betingelser i andre banker. Det er bare ved å være aktive bankkunder at man kan få bedre betingelser, kommenterer Pihl.

Må ikke bli dyrere

Forbrukerrådet påpeker at det ikke er automatikk i at boliglånet ditt umiddelbart skal bli mye dyrere.

- Det kan man tydeligst se når styringsrenta senkes. Da er det nemlig mange banker som bare delvis reduserer sine boliglånspriser eller drøyer med å følge sentralbanken, kommenterer fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet i en melding.

- Nå som det går motsatt vei, skal du som forbruker ikke uten videre godta at banken gjør ditt boliglån dyrere. Du bør utøve din forbrukermakt og allerede i dag begynne dialogen med banken din om vilkårene på boliglån.

- På finansportalen.no kan du sammenligne priser på lån med både fast og flytende rente, og velge det som passer best for deg. Om din bank ikke lenger har det billigste boliglånet, og banken ikke vil forhandle, bytt bank med noen få tastetrykk! Finansportalen er en tjeneste utviklet av Forbrukerrådet og garanterer deg en reklamefri og helt objektiv fremstilling av prisene på boliglån, oppfordrer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer