Pulver vasker hvitere

Vaskemiddel på flaske er alltid dårligere enn vaskepulver.

Publisert
Sist oppdatert

De er kjent for sin grundighet, vårt germanske nabofolk i syd. Stiftung Warentest i Berlin gjør ikke skam på ryktet når de nå søker løsning på urgamle spørsmål som har hjemsøkt menneskeheten helt siden 1960-tallet: Hva vasker hvitest? Flytende vaskemiddel eller vaskepulver?

5.500 Testflekker

Stiftelsen samlet inn to tonn skittentøy fra 57 husholdninger og identifiserte 5.500 flekker etter hva som hadde forårsaket dem; rødvin, ketchup, blod og så videre. Alt ble vasket på 40 grader, og man var særlig interessert i hva som skjedde med hvitt tøy. Over tusen ganger kjørte man vaskemaskinene.

Det ble ikke benyttet forvask, og man brukte et program for normal skittent tøy.

Entydig resultat

Resultatet var overraskende entydig. Ingen av de flytende vaskemidlene ga bedre vaskeresultat enn det dårligste pulverbaserte vaskemidlet. Årsaken ligger ifølge stiftelsen i sakens natur: Det er tre komponenter i pulverbaserte vaskemidler som mangler i de flytende: Både blekemiidel, et stoff som gjør vannet hardere og hjelpestoffer som tiltrekker seg smuss, finnes naturlig i pulverform. Det holder også på pulverformen gjennom vasken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer