Purringer til en halv milliard

Staten regner med å tjene gigantbeløp på for sent betalte regninger i 2015.

95 MILLIONER: NRKs lisensavdeling regner med rundt 95 millioner kroner i inntekter av tilleggsgebyr ved for sent betalte NRK-lisenser i 2015. Foto: BERIT B. NJARGA
95 MILLIONER: NRKs lisensavdeling regner med rundt 95 millioner kroner i inntekter av tilleggsgebyr ved for sent betalte NRK-lisenser i 2015. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du stusset på hvorfor purregebyret koster deg såpass mye ekstra når du glemmer å betale studielånet eller NRK-lisensen i tide?

Private aktører følger inkassoloven når de sender ut purring ved for sene betalinger, men for statlige krav gjelder det egne regler. Tilleggsgebyrene ved for sen betaling av hvert av disse offentlige kravene er gjerne på et tresifret beløp - som tilsammen utgjør inntekter i millionklassen for staten.

Høye tilleggsgebyr

Blant regningene vi kanskje irriterer oss mest over, som også har relativt høye tilleggsgebyrer ved for sen betaling, er årsavgiften, NRK-lisensen og for sen betaling av studielånet.

For sen betaling av årsavgiften og NRK-lisensen gir deg et gebyr på henholdsvis 250 og 189,53 kroner. Venter du med å betale studielånet, sender Lånekassen deg først en purring på 280 kroner og en andre purring på 490 kroner.

Disse tilleggsgebyrene genererer en god del statlige inntekter. Dinside har sett nærmere på hvor mye disse inntektene faktisk utgjør for 2015.

Totalt sett er det snakk om mange millioner kroner.

LES OGSÅ: Slik blir NRK-lisensen for 2015

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer