Puss tennene og unngå hjertesykdom

Tannpuss kan redusere risikoen for slag og infarkt, viser en studie.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne fra Columbia University fant ut at personer med tannkjøttsykdom oftere hadde forkalkede blodårer, en tilstand som øker risikoen for hjertesykdom.

De undersøkte bakteriene i munnen til 657 personer som ikke hadde hatt slag eller infarkt, og målte tykkelsen på personenes halspulsåre, noe som blir brukt for å diagnostisere forkalkede blodårer.

Forskerne fant ut at personene som hadde høyere nivå av en type bakterie som fører til tannkjøttsykdom også hadde en tykkere halspulsåre, selv etter at de justerte for andre risikofaktorer.

Forskerne fant også ut at sammenhengen kun eksisterte for bakterien som gir tannkjøttsykdom, ingen andre bakterier som finnes i munnen.

En forklaring kan være at denne bakterien flytter seg gjennom kroppen via blodet, og kan føre til infeksjoner og forkalkning på veien.

- Dette er et tydelig bevis for at tannkjøttsykdom kan føre til infarkt og hjertesykdom, sier doktor Moïse Desvarieux fra Columbia University, som ledet studien.

- Og fordi tannkjøttinfeksjoner er mulige å unngå og enkle å behandle, kan god tannhygiene ha stor innvirkning på helsen din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.