Pusser du tennene riktig?

Her er sjekklista for deg som vil pusse tennene korrekt.

For store «skurebevegelser» opp og ned eller fra side til side kan skade både tenner og tannkjøtt. Foto: Colourbox
For store «skurebevegelser» opp og ned eller fra side til side kan skade både tenner og tannkjøtt. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har et forhold til tannbørsten, men hull og slipeskader på tennene viser at dette forholdet har forbedringspotensiale for mange.

Tar du godt vare på tennene dine? Test her!

Sjekk om du pusser riktig:

1. Børst tennene to ganger daglig

Og i minst to minutter hver gang. To minutter er ikke lenge, men mange tar seg ikke den tiden. Det er bedre å pusse én gang grundig per dag enn fem ganger på en slurvete måte. Får ikke tannbørsten jobbe godt nok blir belegg og plakk liggende igjen på de minst tilgjengelige stedene. Når du så etterpå spiser sukkerholdig mat dannes et enda tykkere belegg, og resultatet kan bli hull i tennene. Du kan også få tannkjøttbetennelse av uforstyrret plakk.

Denne tannkremen kan gi hull

2. Ikke puss tennene rett etter maten

Når du spiser fjerner du det naturlige slimlaget som beskytter tennene mot syreangrep. La det gå minst ti minutter før du tar tannbørsten fatt, da er tennenes beskyttelseslag gjenopprettet. Har du inntatt noe som er veldig søtt eller surt bør du vente en halvtime før du pusser tennene, da reduserer du risikoen for slipeskader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer