Pynter på resultatene

Medisinen du bruker er kanskje ikke så bra som du tror. Nå mener forskere at legemiddel-industrien pynter på konklusjonene når de presenterer resultatene av sine egne undersøkelser.

Publisert
Sist oppdatert

Forskning på legemidler skjer både hos produsentene selv og i nøytrale forskningsinstitusjoner. Ofte er det vanskelig å vite hvilken forskning som er laget hvor om man ikke undersøker saken nøye.

Forskere ved det danske Rikshospitalet påstår nå at privat forskning har en sterk tendens til å pynte på konklusjonene når de undersøker sine egne produkter.

Når du går til legen med et problem vil du ofte få skrevet ut medisiner som skal hjelpe deg. Legen kan som regel velge mellom et stort antall liknende preparater. Det er derfor opp til den enkelte lege å velge det produktet han eller hun tror passer best for deg. Og derfor er det av essensiell betydning at legemiddelindustrien klarer å overbevise legene om de overlegne fordelene ved akkurat sitt produkt. Da er det viktig å ha forskning i ryggen som fremhever fordeler og anbefaler bruken av medisinen.

Jukser med konklusjonenDe danske forskerne har finlest i alt 370 forskningsrapporter for å sammenlikne konklusjonene mellom private og offentlige forskninsinstitusjoner. Og resultatet er klart: Den private forskningen som finansieres av legemiddelindustrien farger sine konklusjoner rosenrøde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer